WWDC 2014 – iOS 8, OS X 10.10, A8, iPhone 6, Apple TV 4, iCloud – iata ce pregateste Apple

  Pe data de 2 iunie 2014 compania Apple va da startul WWDC 2014 si va prezenta lumii intregi iOS 8, OS X 10.10 si nu doar atat. Conform unor informatii publicate in cursul aceste zile pe internet, OS X 10.10 urmeaza sa contina un design complet nou, Apple intentionand sa ofere utilizatorilor o schimbare similara cu cea de care au avut parte in cazul lansarii iOS 7. Noul design va avea o multitudine de elemente similare celor implementate de catre Apple pentru iOS 7, insa Apple va mentine functii importante precum Mission Control, Finder sau sistemul de multitasking fara modificari majore. OS X 10.10, cu numele de cod Syrah, este pregatit pentru o lansare ce urmeaza sa aiba loc in toamna acestui an, o actualizare a liniei de Mac-uri fiind pregatita pentru acest eveniment.

  Trecand la iOS 8, Apple se va axa pe implementarea unei multitudini de functii, insa fara a face modificari substantiale ale design-ului. Mai exact, Apple pregateste aplicatia Healthbook pentru a prelua informatii biometrice din iWatch si a ni le afisa intr-un format intuitiv, pregateste o noua versiune a aplicatiei Maps care, in principal, va oferi un sistem de directionare pentru mijloacele de transport in comun, va oferi o noua aplicatie iTunes Radio, suport pentru apeluri voce 4G, aplicatii TextEdit si Preview, plus alte imbunatatiri ale performantelor sistemului. Totusi, desi foarte multi dintre noi asteapta aceste functii chiar din momentul lansarii iOS 8, se pare ca unele ar putea ajunge abia impreuna cu iOS 8.1.

  Chiar daca deocamdata nu exista informatii sigure privind aceasta schimbare a strategiei, se speculeaza ca Apple foloseste ingineri ai iOS pentru a dezvolta OS X-ul, acest lucru ingreunand procesul de dezvoltare al sistemului de operare pentru iDevice-uri. In aceasta idee, unele functii ar putea fi lansate abia in 2015 de catre Apple, compania punand accent mai mare pe OS X decat pe iOS, o greseala care in final ar putea-o costa extrem de multi bani. Totusi, chiar daca Apple nu va lansa toate aceste functii acum, ea va prezenta o parte dintre ele, accesul urmand a fi oferit incepand de anul viitor.

 Separat de iOS si OS X, compania Apple pregateste o serie de noutati pentru iCloud, urmand a oferi dezvoltatorilor posibilitatea de a integra mai usor serviciul in propriile aplicatii. In aceasta idee, Apple colaboreaza inclusiv cu Shazam pentru a permite asistentului personal Siri sa identifice melodiile pe care noi le auzim, Siri urmand a se conecta la baza de date a Shazam pentru a face identificarea si a furniza informatiile. Dupa identificare Siri ar urma sa ne recomande descarcarea melodiilor din App Store, un final pe care probabil toti il intuiati.

 Mergand mai departe ajunge la viitorul chip A8 de 64 de biti al celor de la Apple, el fiind aparent gandit pentru a oferi performante si autonomie mai bune. Nu vom avea parte de un spor de performante precum cel oferit anul trecut, insa pentru a furniza energie unui ecran de minim 4.7 inch, Apple are nevoie de un chip car sa administreze extrem de eficient energia bateriei. In ceea ce priveste performantele, Apple se pregateste sa suporte si noi rezolutii pentru iPhone 6, implementand in iOS 8 suport pentru cel putina una noua, insa deocamdata nu se cunosc detalii in legatura cu ea.

  La final ramane Apple TV-ul companiei Apple care se pare ca nu va ajunge pe piata in perioada imediat urmatoare WWDC 2014, asa cum se credea initial. Apple pregateste un update important pentru iOS-ul Apple TV-ului, dar si un produs complet nou, denumit pana acum Apple TV 4. Apple planuieste in momentul de fata sa lanseze noul update important pentru Apple  TV impreuna cu iOS 8.1, asa ca ne putem astepta ca Apple TV 4 sa fie disponibil tot in 2015.

  Acestea fiind spuse, Apple are pregatite multe surprize pentru WWDC 2014, dar nu toate sunt chiar atat de grozave.