Cu iPhone 6 Apple ar putea regandi modul in care interactionam cu aplicatiile

  Inca din momentul lansarii primelor smartphone-uri cu ecrane supradimensionate compania Apple a promovat in randul utilizatorilor faptul ca iPhone-urile sale sunt foarte usor de utilizat cu o singura mana. Lansand iPhone 6 cu ecran de 4.7 inch, compania Apple va schimba aceasta strategie de promovare a terminalelor, dispozitivul urmand a fi greu de utilizat cu o singura mana in conditii normale.

  In momentul de fata Apple le recomanda dezvoltatorilor sa implementeze butoanele de navigare, sistemele de cautare, si nu numai, in partea superioara a ecranului si in partea lateral stanga, acestea fiind considerate extrem de importante, insa cu iPhone 6 totul se va schimba. Avand in vedere ca accesarea acestor meniuri de navigatie superioare va fi greu de facut cu o singura mana, compania Apple va trebui sa regandeasca modul de interactiune cu terminalul pentru a permite utilizarea cu o singura mana in orice conditii.

  Avand in vedere modul in care a fost construit intregul sistem de operare, ramane de vazut cum va fi totul reorganizat pentru iPhone 6 in ideea de a pastra experienta de utilizare intacta. In Android producatorii de terminale au implementat un buton back in partea inferioara a terminalelor si Apple ar putea proceda intr-o maniera similara cu butoanele pentru navigarea prin aplicatii, insa ina ceeasi masura ar putea utiliza gesturi pentru a simplifica interactiunea.

  Stim cu totii ca utilizarea unui ecran mai mare va fi problematica din cauza marimii, insa Apple va gandi cu siguranta o metoda eficienta de a oferi o experienta de utilizare buna in iPhone 6 si iOS 8. Conform celor mai recente informatii, iPhone 6 cu ecran de 4.7 inch va avea o rezolutie 1704 x 960 pixeli si urmeaza sa fie lansat in toamna acestui an.

11 COMENTARII

  1. nu se va schimba absolut nimic din designul elementelor de sistem,. nu mai visa aiurea.
    Utilizarea cu o singura mana a fost oricum o aiureala si o scuza ca n-au ecrane mari, altfel este o inutilitate imensa si probabil de acum incolo nu o vor mai mentiona niciodata.

  2. Daca totu se va face prin “gestures” atunci va putea fi utilizat cu o singura mana, deci nu sunt visuri. Deja Apple are aplicatiile care le poti manipula forward and backward prin gestures

  3. Zaone, dimpotriva – un ecran mai mare aduce dupa sine o experienta de utilizare mai buna. Asta deoarece senzatia de imersiune creste pe masura ce ecranul acopera mai mult din campul vizual al utilizatorului dar si pentru ca un ecran mai mare acomodeaza mai multa informatie. Asa se explica televizoarele/monitoarele cu diagonale din ce in ce mai mari sau Imax-ul. Pe de alta parte vorbim aici de device-uri ultramobile nu de televizoare, asadar proportiile sunt altele insa principiul de ergonomie ramane fix acelasi. Faptul ca peste 4 inch nu se mai poate utiliza cu o singura mana este un compromis de aceeasi factura cu cel privind autonomia bateriei – oamenii renunta la nokia 1100 (7 zile autonomie) pentru un smarthone (1 zi autonomie). Pana la urma se vor gasi solutii si pentru aceste neajunsuri, trebuie sa manance si inginerii o paine.

  4. La seria Note de la Samsung, exista o optiune prin care functiile de baza ale telefonului (formare nr. de telefon, scriere mesaje, agenda telefonului, etc.) pot fi accesate dintr-un ecran mai mic centrat in partea dreapta jos. Deci solutii exista. Chestia cu “gestures” este o porcarie exista si pe seria Galaxy dar nu am vazut pe nimeni sa o foloseasca intens.

  5. Buton fizic are doar Samsung …
    Google are altceva : intr-o aplicatie cand se da swipe peste zona de notificari, apar barele de notificari/setari plus cele trei butoane de navigare (back, minimizare, taskuri).

  6. Deci nu trebuie sa iesi din aplicatie pentru a avea acces la notificari, setari, control center, butoane de navigare.
    Asta este slabiciunea iOS-ului : permite dezvoltatorilor sa puna butoane dupa capul lor, nu sunt butoane de sistem.
    Zaone, e pasta sistemul antispam. Trebuie sa vorbesti in termeni de tembel ca sa te lase sa postezi. Te rog fa ceva. Am rupt postul in doua sa vad care e cuvantul magic ce nu ma lasa sa postez.

  7. @Nimeni: Sorry dar s-a ajuns in punctul in care nu am ce sa ii fac. Sunt spamat zilnic de mii de boti si fara sistemul asta anti-spam fie as sterge tot ce intra in spam, inclusiv comentariile voastre, fie inchid comentariile de tot. N-am ce sa fac, e haos cu botii de spam.
    Iar daca as renunta la moderare, ai vedea in fiecare articol asa ceva: http://www.idevice.ro/wp-content/uploads/2014/05/nice.jpg Traim in Romania si din pacate fara gratii nu poti tine animalele in frau.

  8. O experienta nu are cum sa dispara…pur si simplu este mai buna sau mai rea.
    Daca totu se va face prin gestures..poate sa fie ecran si de 6″ doar sa iti intre in buzunare

  9. Nu cred ca e o idee buna sa mareasca ecranele. Daca vrei un ecran mai mare iti cumperi un iPad Mini. Nu as vrea sa vad un iPhone paleta de tenis aka Galaxy Note …