Prima Pagina Noutati Cartelele prepay ar putea fi achizitionate doar cu buletinul incepand din 1...

Cartelele prepay ar putea fi achizitionate doar cu buletinul incepand din 1 ianuarie 2015

  Urmand exemplul tarilor civilizate din Europa si nu numai, Romania urmeaza sa introduca o noua lege care va obliga utilizatorii de cartele prepay sa isi inregistreze datele de identificare cu operatorii de telefonie mobila. Mai mult decat atat, cartelele prepay ar urma sa fie achizitionate doar in baza unui buletin, sau a unui alt document de identificare, procedura fiind similara cu cea practicata in alte tari din Europa.

  Camera Deputatilor a adoptat astazi legislatia, Senatul facand-o deja cu destul timp in urma, legea fiind una ordinara si urmand a ajunge pe masa presedintelui Romaniei Traian Basescu pentru promulgare. In cazul promulgarii, legea va intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2015, utilizatorii de cartele prepay fiind obligati sa-si furnizeze datele de identificare catre operatori pana la 1 ianuarie 2016, in caz contrar numarul lor urmand a fi anulat.

  Din punctul meu de vedere legea este buna deoarece va permite o reducere a numarului de infractiuni comise folosind cartele prepay, insa desigur ca vom fi mult mai atent supravegheati de catre stat in baza ei. Voi ce parere aveti?

 • frantZ

  Eu zic ca in Romania e inutila se vor gasi in continuare cartele la baietii ” descurcareti ” care îi intalnesti prin toate pietele 🙂

 • Aurelian

  Degeaba o sa le gasesti la baieti daca o sa fie ca in Spania: orice cartela se ia din magazin, se ia cu documentul de identitate. Iar daca o iei “de la baieti”, ca sa o poti activa, trebuie sa mergi intr-un magazin, unde o sa iti ceara documentul de identitate.

 • alexabv

  E o lege nedemocratica. Ca de obicei data in numele sigurantei. Probabil realitatea e ca serviciile au dificultati in a urmari oamenii politici din cauza acestor cartele

 • alexabv

  Urmeaza camere de securitate peste tot si cip cu localizare in buletin

 • flo

  In sfarsit pot fi mai usor identificati cei care suna aiurea.

 • Dan

  @frantz, si ce folos? Sau ce vrei sa demonstrezi?de ce cautam tot timpul sa fim “romani”?sau faci parte din categoria care suna la 112 asa, de amuzamentul varstei?

 • @alexabv: Ce e nedemocratic la ea? Daca se comit atatea infractiuni fara sa se afle cine le comite pentru ca diversi infractori folosesc cartele preplatite si nimeni nu stie cine sunt, de ce nu ar fi buna o lege de genul asta?

 • Dan

  :)) n-am apucat sa numar pana la 10 ca a si aparut primul comment cu cipurile din buletine, pasapoarte, SRI, CIA, dumezeu, satana si motherfucker.

 • csi02

  In Germania cumperi cartela fără act de identitate, dar trebuie să intrii pe site-ul operatorului ca să activezi cartela cu datele de identificare!

 • Daniel

  Nimic din aceasta lege nu este anti democratic. Se putea realiza si fără o lege in acest sens, deoarece operatorii sunt entități private si pentru a beneficia de serviciile lor trebuie sa le acceptam termenii si condițiile. Nu este vitala folosirea telefoniei mobile.

 • Daniel

  Nimic din aceasta lege nu este anti democratic. Se putea realiza si fără o lege in acest sens, deoarece operatorii sunt entități private si pentru a beneficia de serviciile lor trebuie sa le acceptam termenii si condițiile. Nu este vitala folosirea telefoniei mobile.

 • Gysel

  Zaone @ sa inteleg ca UK nu este tara democratica?
  Acolo nu i ti trebuie act de identitate ca sa poti cumpara cartela .

 • @Gysel: nu are legea asta treaba cu democrația.

 • robert

  este buna asta dar ce ne facem cu cealalta lege care ne obliga sa dam datele daca vrem sa ne conectam la un wifi la restaurant?

 • Florin Robert Bontas

  Eu locuiesc in Austria si aici nu trebuie sa arati un act de identitate pt a cumpara o cartela prepay. Chiar unele iti sunt oferite in cadrul unor promotii pe strada.

 • Florin Robert Bontas

  Nici pentru a o activa nu ai nevoie de ID

 • Gysel

  Zaone@ ai dreptate am gresit ” civilizate” asa ai scris tu in articol :)).
  Indiferent ce ziceti voi mi se pare o prostie , cine vrea sa faca ceva infractiuni le face cu si fara act de identitate.
  Sunt destui care nu au bani in tara asta si pt ceva maruntis sigur vor merge si vor lua cartele pe numele lor.
  Si cel mai rau prevad alta piata neagra deschisa de acest guvern/parlament cu aceasta lege.

 • william

  oricum, evidenta populatiei trebuie sa se tina intr-un fel sau altul. in italia, pentru orice serviciu social trebuie sa existe o cartela cu datele personale iar cat despre cartelele prepay daca nu ma insel, a fost nevoie de un document din totdeauna. welcome to EU, Romania!

 • Aurelian

  Eu personal cred ca aceste masuri de “securitate” sunt tot pentru omul de rand, pentru ca atat hotii cat si teroristii mereu vor gasi metode de a evita aceste masuri: telefoane prin satelit, folosirea de acte de identitate false…etc.

 • adi

  se vor gasi oameni pt 10-20 lei sa se duca sa cumpere o cartela din magazine pe numele lui ….

 • adyjulian

  Prin alte tari iti cer si sa demonstrezi unde locuiesti asa ca doar cu buletinul e totusi ok..

 • Jack

  Voi, astia… “democratii/civilizatii” ***** daca tot “zbiara” corectitudinea in voi de ce nu comenteaza niciunul cu numele, prenumele, CNP-ul, adresa, etc, ca doar nu sunteti urmariti de Interpol? Nici macar adminstratorul de aici nu-si da numele (pe site-ul propriu, atantie!), dar se “da” civilizat! Cati dintre astia tari in gura au fost victime la inselaciuni din astea cu telefonul (pentru care, oricum, trebuie sa fii retard ca sa pui botu’) sau cate persoane cunoasteti voi care au fost? Aproape zero! Asta-i in genul vrajelii cu teroristii: au patit-o cateva sute/mii (si aia discutabil), iar legile care se dau afecteaza sute de milioane de oameni, dar pentru boli, saracie, mizerie (de toate felurile) nu se zice nimic, se merge pe burta…

 • bb

  De cartele pre-pay e cum e dar sa ai access la wifi in localuri publice doar pe baza de buletin asta intrece orice masura de bun simt (parca am fi pe vreemea securitatii cu masinile de scris – si oricum cred ca proprierarii de cocaluri vor renunta la acest serviciu deoarece este dificil de implementat ca eui au routere de ~100 lei incapabile sa poata face ce scrie in legea imbecila pesedisto-securista)… Dar revenind la cartele… Cine ma impiedica sa iau o cartela RTC si sa sun de la telefonele publice si sa fac magarii si sa amenint lumea ? Doi la mana… daca tot dai datele de contact numarul prepay sa iti ramana tie definitiv si daca nu incarci dupa perioada de gratie. Asa ar fi corect deoarece cine imi garanteaza ca daca dau datele iau o cartela prepay si nu o incarc dupa 10/12 luni numarul care se va realoca nu va figura tot pe mine ?

 • Augustin

  Bravo @BB ai dreptate,uite asa o sa ajungem sa dam cu subsemnatul pe la Militie nevinovati pt un infractor ce face milioane pe dos.
  …zici ca au dat ei legea….:))))