UE se pregateste sa sactioneze cu pana la cateva miliarde de dolari Apple pentru practicile fiscale din Europa

  In cursul acestui am compania Apple, impreuna cu Amazon si Starbucks, au fost incluse intr-o investigatie extinsa a Uniunii Europene care avea rolul de a verifica practicile fiscale europene ale acestor companii. Investigatia a fost initiata deoarece toate cele trei companii au subsidiarele principale in Irlanda si beneficiaza de reduceri pentru taxe in baza unor acorduri semnate cu guvernul irlandez, Comisia Europeana considerand ca aceasta practica nu este chiar atat de legala.

Typically the EU has used its state aid powers to address broader competition issues. But in the past year Brussels has attempted to target the tax affairs of companies such as Apple, Starbucks and Amazon. It is a novel application of the law with far-reaching implications, not just for the companies, or EU countries, but for EU-US relations in general. This week the European Commission will publish the first findings in the Apple case. The details – including evidence from bygone tax negotiations – are likely to be explosive.

  Apple este acuzata ca ar fi pus presiune pe guvernul irlandez in 1991 si 2007, cand a negociat acordurile privind reducerea platii taxelor in Irlanda, iar UE intentioneaza sa afle daca fiscalitatea redusa este o practica legala sau nu. Daca se va descoperi faptul ca privilegiile de care a beneficiat Apple nu sunt legale, atunci UE ar putea sanctiona compania americana cu amenzi de pana la cateva miliarde de dolari pentru taxele neplatite de-a lungul catorva decenii de activitate.

  In ciuda acordurilor incheiate, partea interesanta este ca guvernul irlandez va beneficia de cea mai mare parte a banilor pe care Apple i-ar plati sub forma de amenzi, asa ca indiferent de situatie irlandezii ies castigatori. Sansele ca Apple sa plateasca miliarde de dolari in amenzi sunt foarte mici, acelasi lucru fiind valabil pentru Amazon sau cei de la Starbucks.