SRI iti poate verifica intregul calculator fara mandat

SRI - Serviciul Roman de Informatii

  Daca ati citit prin diverse ziare americane ca politistilor si agentiilor federale guvernamentale li se permite sa investigheze telefoane mobile sau calculatoare fara mandat, ei bine asta se intampla si in Romania. Conform unui act normativ votat de catre Senat, care este camera decizionala in acest caz, SRI poate perchezitiona orice sistem informatic fara mandat.

  Daca pana acum SRI avea nevoie de un mandat judecatoresc pentru a cauta prin datele utilizatorilor, iata ca noua lege le ofera libertate totala pentru verificarea datelor. SRI a initiat aceasta lege in ideea de a preveni si contracara amenintarile cibernetice, insa prin intermediul sau va putea face orice doreste, la discretie.

Serviciul Român de Informaţii va avea acces liber să verifice calculatoarele românilor. E vorba de toate informaţiile, programele şi datele care se găsesc pe computerele de acasă. SRI va putea face verificările fără mandat, după ce controversata lege privind securitatea cibernetică a trecut de Senat, care este cameră decizională. Actul normativ a fost votat de toţi cei 92 de deputaţi prezenţi, de la toate partidele. Controversata lege prevede autorizarea perchezițiilor informatice, chiar și fără acordul unui judecător.

  Din pacate opozitia la o perchezitie informatica facuta de catre SRI nu va fi posibila in cazul in care agentii de informatii vor dori sa va verifice calculatorul, deci nu veti avea ce sa faceti decat sa le permiteti accesul. Se pare ca terminalele mobile nu ar fi incluse in lista dispozitivelor ce pot fi verificate, deci teoretic datele din ele ar fi in siguranta.

  In baza acestei legi, cei de la SRI vor putea verifica orice exista in calculatorul vostri, deci toate programele, pozele, mesajele, filmele si orice aveti voi disponibil. Verificarea nu implica neaparat si confiscarea datelor de catre SRI decat in situatia in care se dovedeste ca voi ati comis o infractiune sau ati atentat la securitatea nationala.