Iata cum au spionat britanicii iPhone-urile utilizatorilor

GCHQ a spionat iPhone-urilor persoanelor vizate de investigatii folosind UDID-urile si infectarea terminalelor in momentul conectarii la calculatoare.

spionare iphone

  iPhone-urile nu sunt smartphone-urile favorite ale agentiilor de informatii secrete deoarece ele nu pot fi exploatate la fel de usor precum terminalele Android folosind malware. Chiar si asa, agentia de informatii secrete din Marea Britanie, GCHQ, s-a folosit de diverse tehnoici alternative pentru a spiona si urmari persoanele de interes care detineau iPhone-uri.

  In procedurile de spionare cei de la GCHQ se foloseau de calculatoare infectate pentru a obtine informatii din datele sincronizate de iPhone-urile persoanelor vizate, iar prin intermediul UDID-urilor le urmareau activitatea pe internet. In primul caz, un calculator cu software special al GCHQ putea prelua orice date din iPhone-uri in momentul conectarii, totul fiind transferat prin backup-uri.

  In cazul UDID-urilor, GCHQ urmarea activitatea pe internet prin intermediul retelelor de afisare de reclame pe internet, precum AdMob. GCHQ infecta inclusiv browserul Safari pentru a putea vedea UDID-ul terminalului in momentul navigarii pe internet si asa afla ce website-uri viziteaza persoana vizata de o investigatie, toate informatiile fiind afisate automat in sistemele lor in momentul navigarii.

  Documentul care divulga aceste tehnici a fost oferit de catre binecunoscutul Edward Snowden pentru presa, insa el descrie tehnici vechi de 4 ani de zile. De atunci compania Apple a eliminat utilizarea de UDID-uri pentru identificarea terminalelor, acum orice utilizator putandu-si reseta identificatorul iDevice-ului in timpul navigarii pe internet.

  Detalii suplimentare despre tehnicile de spionaj ale britanicilor puteti citi in aceasta pagina.