YouTube renunta la utilizarea Adobe Flash pentru clipurile video

YouTube logo

YouTube este cel mai mare website de video sharing de pe planeta, iar recent compania Google a decis ca Adobe Flash nu mai este suficient de bun pentru a fi utilizat in vederea rularii clipurilor video. In aceasta idee, cei de la YouTube au anuntat oficial in cursul acestei zile ca renunta complet la folosirea flash-ului, preferand in schimbe sa utilizeze HTML 5. Alternativa pentru flash a intrat in atentia lumii intregi dupa lansarea iPad, care nu suporta flash, astfel ca majoritatea website-urilor au inceput sa ofere suport pentru HTML 5 in ideea de a afisa continut posesorilor de iDevice-uri.

  Din moment ce Apple nu va implementa vreodata flash in iOS si HTML 5 a devenit acum principala solutie de a afisa clipuri video pentru terminale mobile, cei de la YouTube s-au gandit sa o transforme in pluginul principal pentru vizualizarea de clipuri video pe desktop. In aceasta idee, utilizatorii care vor accesa YouTube din Google Chrome, Safari, Internet Explorer 11 si versiunile beta ale Firefox nu vor mai rula plugin-ul flash. Decizia luata de catre YouTube va avea un impact major asupra Adobe-ului care a incercat sa imbunatateasca flash-ul de-a lungul timpului, insa in final pare sa nu fi reusit sa convinga lumea ca el merita folosit in continuare.

  Steve Jobs si-a facut o misiune din a face flash-ul uitat si iata ca la peste 3 ani de la decesul sau flash-ul primeste cea mai grea lovitura de pana acum. Daca YouTube renunta la flash nativ pentru vizualizarea de clipuri video, atunci majoritatea website-urilor similare vor lua o decizie identica, iar flash-ul va deveni doar o nefericita amintire.

3 COMENTARII