Apple evita aplicarea de amenzi in Europa din cauza aplicatiilor freemium

App store amenda

  In cursul anului trecut Uniunea Europeana a initiat o investigatie impotriva Apple, Google si Amazon intr-o tentativa de a forta companiile sa nu-si mai induca in eroare clientii care le folosesc serviciile. La baza problemei sunt aplicatiile freemium din cauza carora multi parinti au ajuns sa plateasca mii de dolari catre diversi dezvoltatori din cauza copiilor care faceau in mod inconstient achizitii. Uniunea Europeana le-a cerut celor trei companii sa modifice denumirile aplicatiilor care folosesc in-app purchase-uri pentru a nu crea confuzie in randul consumatorilor si Apple s-a spus cerintei anul trecut.

  Acum aplicatiile gratuite din App Store nu mai au denumirea free(gratuit) in dreptul lor, ci au doar marcajul Get, acesta trebuind sa sugereze ideea ca utilizarea lor nu este 100% gratuita pentru utilizatori. Facand aceasta schimbare Apple a evitat aplicarea de amenzi serioase pentru disponibilitatea aplicatiilor freemium in App Store, autoritatile italiene fiind primele care au anuntat ca finalizeaza investigatia inceputa impotriva Apple, Google si Amazon. In urma lor, Uniunea Europeana ar trebui sa ia o decizie similara dupa ce toate cele trei companii au modificat numele butonului pentru descarcarea aplicatiilor freemium.

  Modelul freemium s-a dovedit a fi cel mai profitabil pentru dezvoltatorii de aplicatii, el permitand producerea de titluri care generau sume serioase de bani desi erau disponibile gratuit. Aplicatiile aveau diverse functii care trebuiau platite pentru a fi deblocate, iar de aici dezvoltatorii incasau majoritatea banilor.