Apple, IBM si Microsoft – 35 de ani de evolutie

35 ani evolutie IBM, Apple, Microsoft

  Apple, IBM si Microsoft sunt trei dintre marii giganti IT din SUA si pe parcursul existentei loc au avut diverse influente asupra modului in care s-a dezvoltat tehnologia, cei de la Economist prezentand in imaginea de mai sus modul in care au evoluat cotele lor de piata. Daca in anii ’80 si la inceputul anilor ’90 IBM-ul era fara discutie compania dominanta in industria tehnologica din SUA, Microsoft si alte companii au reusit sa ii reduca serios cota de piata, Apple suferind o perdere similara din cauza vanzarilor slabe ale propriilor produse.

  Incepand cu anul 2004 lucrurile au inceput sa se schimbe in bine pentru cei de la Apple, cota lor de piata crescand constant in detrimentul IBM, Microsoft si a multor altor companii, in momentul de fata compania din Cupertino avand o cota de piata mai mare decat cea combinata a rivalelor sale. Evolutia abrupta a companiei Apple se datoreaza in principal terminalelor iPhone si tabletelor iPad, acestea contribuind cel mai mult la cresterea vanzarilor, insa nici Mac-urile din ce in ce mai populare nu trebuie date uitarii in aceasta situatie.

  Desi Apple nu va avea niciodata o cota de piata la fel de mare precum cei de la IBM, in momentul de fata are o cota de piata mult mai mare decat cea a IBM si Microsoft la un loc, iar asta spune foarte multe despre pozitia sa dominanta in lumea tehnologica.