Apple lanseaza ResearchKit, limiteaza disponibilitatea aplicatiilor

HealthKit

Apple a lansat ResearchKit, o platforma prin intermediul careia spitalele si centrele de cercetare le pot oferi americanilor posibilitatea de a participa la studii medicale folosindu-si propriile iDevice-uri. Desi acest SDK este oferit gratuit de catre compania Apple pentru toata lumea, cei din Cupertino impun totusi reguli noi pentru utilizare, astfel ca aplicatiile care contin ResearchKit trebuia aprobate intai de catre un consiliu de etica inainte de a ajunge in App Store.

Apple le recomanda in trecut dezvoltatorilor care folosesc ResearchKit sa isi trimita aplicatiile unui comitet de etica pentru a le analiza pentru a se vedea daca ele incalca reguli de intimitate sau sanatate. Daca aceasta era regula in trecut, acum compania americana impune aceasta regula ca fiind obligatorie pentru centrele de cercetare, altfel aplicatiile nu vor ajunge in App Store.

Apps conducting health-related human subject research must secure approval from an independent ethics review board. Proof of such approval must be provided upon request.

Desi HealthKit este o idee grozava, impunerea unor asemenea limitari afecteaza disponibilitatea aplicatiilor pentru utilizatori, asta in ciuda faptului ca ele vor fi mai sigure pentru folosire in iDevice-uri. Concluzionand, ResearchKit este deja folosit de catre zeci de mii de persoane implicate in cercetari medicale, iar cifra va creste cu siguranta in viitorul nu foarte indepartat.