Evolutia vanzarilor de terminale iPhone din 2007 si pana in 2015

Evolutia vanzarilor de terminale iPhone din cei aproape 8 ani de existenta ai smartphone-urilor Apple ne demonstreaza faptul ca lumea este din ce in ce mai interesata de terminale mobile premium care au functii pe masura. Daca in primul trimestru fiscal de existenta al iPhone s-au vandut doar 270 de mii de unitati in SUA, cifra a crescut la 1.12 milioane de unitati in al doilea trimestru fiscal de existenta si la 2.32 milioane de unitati in al treila.

Pe masura ce Apple a lansat modele noi vanzarile au crescut exponential, cea mai radicala crestere, de aproximativ 10 ori de la un trimestru fiscal la altul, inregistrandu-se in Q4 2008, la trei luni dupa aparitia iPhone 3G. Atunci Apple si-a extins serios numarul de parteneri care comercializau terminale iPhone, iar din acel punct vanzarile au continuat sa creasca trimestru fiscal dupa trimestru fiscal.

In ciuda evolutiei, abia aparitia iPhone 4 in 2010 a generat un nou “boom” in ceea ce priveste vanzarile de terminale iPhone, atunci acestea crescand cu aproape 100% fata de trimestrele fiscale anterioare. Lucrurile au evoluat pana la finalul anului 2011, cand Apple a inregistrat o noua crestere serioasa, de aproximativ 50% in vanzari, sfarsitul anului 2012 aducand o evolutie pozitiva similara.

Volutia vanzarilor de terminale iPhone2013 a fost un an “mort” pentru compania Apple, iPhone 5S reusind sa mentina linia de terminale iPhone pe “drumul cel bun”, insa abia in 2014 iPhone 6 si iPhone 6 Plus au reusit sa readuca interesul vis-a-vis de produsele Apple. In doua trimestre fiscale de existenta ale acestor doua produse, Apple a vandut 145.64 milioane de de terminale iPhone in lumea intreaga.

Daca ne uitam la trimestrele fiscale anterioare, cifra reprezinta aproape intregul an de vanzari al iPhone 5S, deci vorbim despre o crestere enorma inregistrata de americani. Daca Apple in doar 6 luni a vandut mai multe iPhone-uri decat intr-un an intreg cu iPhone 5S, atunci ne putem astepta ca anul de existenta al iPhone 6 si iPhone 6 Plus sa genereze un record anual de vanzari pentru terminale iPhone.