Samsung a fost actionata in judecata din cauza aplicatiilor preinstalate in smartphone-uri

Samsung bloatware ChinaSamsung a fost actionata in judecata in China din cauza aplicatiilor preinstalate, asa-numitul bloatware, in smartphone-urile vandute pe piata locala, unele grupuri pentru protectia consumatorilor actionand in numele acestora pentru a opri asemenea practici.

Conform actiunii de chemare in judecata, unele smartphone-uri ale celor de la Samsung au nu mai putin de 44 de aplicatii preinstalate, iar utilizatorii nu primesc informatii despre metodele prin care pot dezinstala aceste aplicatii, ele ocupand foarte mult spatiu din produse.

Mai mult decat atat, grupurile pentru protectia consumatorilor sustin ca unele dintre ele genereaza inclusiv trafic necerut de date, astfel ca unii utilizatori s-au trezit cu cost suplimentar in abonamente fara sa stie ce anume a generat acel trafic de date din terminalele lor.

We hope it will force other companies in the sector to end the unreasonable, but common, practice of pre-installing apps without telling consumers. This is something that is very much necessary for the healthy development of the whole industry.

Ca sa fiu sincer, problema aceasta exista inclusiv in cazul companiei Apple, insa spre deosebire de terminalele Android Apple nu permite stergerea aplicatiilor native ale sistemului de operare, ba mai mult, nu permite nici includerea unora dintre ele in foldere create in ecranul principal de aplicatii.

Problema bloatware-ului exista de ani si ani de zile, iar separat de producatorii care isi instaleaza propriile aplicatii in smartphone-uri exista si operatorii de telefonie mobila care fac acelasi lucru, deci in final utilizatorii primesc foarte multe aplicatii de care nu au nevoie.

Din pacate un proces in China nu va rezolva aceasta problema la nivel global, insa poate ca acesta va fi un semna de alarma pentru toti cei care instaleaza atat de multe aplicatii nedorite in smartphone-uri sau tablete.

3 COMENTARII

  1. Ce bloatware îți pune Apple?
    La Samsung ai șapteșpe aplicații de messagerie, douăjdouă de aplicații de note, notițe, scrijelituri, ciorne, două-trei browsere etc. Asta e bloatware, Apple îți pune doar aplicațiile necesare pentr ca telefonul să fie complet.
    Știu la ce te referi tu, că nici eu nu folosesc multe din aplicațiile native (Game Center, Stocks, Videos, Newsstand), dar nu reprezintă bloatware, doar pentru că nu le folosesc eu sau pentru că nu pot să le șterg.

  2. Problema este sa poti dezinstala ce nu vrei , iar asta nu se poate nici la Apple nici la Samsung nici la Google sau altii . Macar la unele telefoane cu Android , poti dezactiva unele programe si mai eviti consumarea inutila de resurse . Iar cu root poti dezinstalala ce doresti .

  3. Bursa, Watch, Wallet, Gasire Amici, Gasire iPhone, Podcasts, Tips, si News va fi in curand. Daca ai iPhone de minim 64 GB mai ai si aplicatiile office, pe care e foarte posibil sa nu le folosesti.