CEO-ul Toshiba si-a dat demisia dupa 6 ani de raportari false ale profitului

Hisao Tanaka CEO ToshibaHisao Tanaka este fostul CEO al companiei Toshiba, una dintre cele mai mari si mai respectate companii de pe planeta, el si o multitudine dintre managerii sai raportand in mod fals profitul companiei timp de 6 ani de zile.

Totul a inceput in 2008 odata cu marea criza financiara globala, de atunci si pana acum datele contabile ale firmei fiind “ajustate” pentru a reflecta faptul ca aceasta este “sanatoasa” din punct de vedere financiar, desi realitatea era cu totul alta.

Nu mai putin de 8 oameni din conducerea companiei Toshiba si-au dat demisia dupa ce un audit independent a demonstrat ca in total a fost declarat profit fals de aproximativ 1.2 miliarde de dolari, compania fiind acum intr-un proces de reorganizare pentru a acoperi pierderile imense din acesti ani.

Toshiba Corp. President Hisao Tanaka and two other executives quit to take responsibility for a $1.2 billion accounting scandal that caused the maker of nuclear reactors and household appliances to restate earnings for more than six years. The resignations come after a report showed that top executives set unrealistic profit targets that systematically led to flawed accounting. The accounting irregularities were “skillfully” hidden from outside observers, according to the investigation.

Falsificarea informatiilor contabile a avut la baza imposibilitatea companiei de a atinge obiectivele de vanzari, incasari si profit stabilite de catre conducere, astfel ca oamenii care o compun au decis sa-si “salveze” pozitiile prin raporatarea de profit fals timp de 6 ani.

Avand in vedere ca vorbim despre infractiuni financiare de o amploare enorma, era greu de ascuns pentur mult timp faptul ca o companie a pierdut 1.2 miliarde de dolari in 6 ani, astfel ca acum multi din cei din conducere vor trebui sa raspunda in fata legii pentru actiuni.

Situatia celor de la Toshiba va afecta cu siguranta foarte multi parteneri, dar si companii competitoare, asa ca va fi interesant de vazut cum vor evolua lucrurile in lunile urmatoare.