Apple – o instanta a invalidat brevetele de inventie pentru o functie iconica a iPhone

slide to unlock brevet de inventieIn cursul acestei seri o instanta din Germania a invalidat unele dintre cele mai importante brevete de inventie detinute de catre compania Apple, mai exact vorbim despre cele pentru sistemul slide to unlock al iDevice-urilor.

In baza acestor brevete de inventie compania Apple a reusit la un moment dat sa impiedice vanzarea anumitor terminale Android in SUA, insa in Germania ele fiind invalidate, instanta hotarand ca Apple nu poate detine un brevet pentru o tehnologie de acest gen disponibila in terminale mobile.

Curtea federala de apel din Karlsruhe a luat decizia de a invalida brevetele companiei Apple, insa hotararea doar mentine o alta data in cursul anului 2013 de catre o instanta de rang inferior, deci practic apelul formulat de catre compania Apple nu a putut fi sustinut cu probe.

Acum daca va intrebati de ce au fost invalidate brevetele de inventie ale celor de la Apple, ei bine la baza hotararii sta faptul ca in 2006 o companie suedeza numita Neonode a prezentat o functionalitate similara celei slide to unlock, Apple neavand dreptul de a cere de la bun inceput inregistrarea.

In a statement, the appeals court said it confirmed a ruling by the lower Federal Patent Court that canceled Apple’s German patent, based on the technique’s similarity to a phone released by Swedish company Neonode Inc a year before the iPhone’s 2007 launch. The Neonode N1 had substantially similar technical features, the patent court had found. It ruled Apple’s easier-to-use interface was not in itself patentable.

Neonode N1 este smartphone-ul pentru care a fost prezentata initial tehnologia similara celei slide to unlock implementata de catre compania Apple, iar desi Apple a lansat ceva mult mai simplu de utilizat, tehnologia in sine nu putea fi brevetata de la bun inceput.

Neonode N1 a fost vandut in cateva zeci de mii de exemplare inainte ca Neonode sa intre in faliment in cursul anului 2008, insa reorganizata sub forma unei companii specializata pe proprietate intelectuala, ea isi licentiaza tehnologiile catre diversi producatori de terminale mobile.

Desi compania Apple nu a comentat deocamdata decizia, daca hotararea va putea fi atacata cu recurs la o instanta superioara, atunci avocatii sai se vor lupta in continuare, timp in care brevetul va ramane valid pana la emiterea unei hotarari definitive si irevocabile.