Apple isi bate joc de clienti cu Fusion Drive din iMac 2015

iMac 4K 21.5 inch SSD 24 GBSaptamana trecuta Apple a lansat noi modele ale iMac, modificand si sistemul Fusion Drive lansat cu mai bine de un an in urma, acesta fiind practic o variatie a RAID care combina un SSD cu un HDD normal pentru a oferi acces mai rapid la datele stocate de catre utilizatori in calculatoare.

Pana in 2015 Apple ofera Fusion Drive cu 1 TB de spatiu de stocare compus dintr-un SSD de 128 GB si un HDD care completeaza restul de spatiu necesar, insa incepand cu anul acesta iMac-urile vin standard cu un SSD de doar 24 GB pentru stocarea fisierelor, adica unul de 5 ori mai mic decat cel oferit anul trecut.

O explicatie clara pentru aceasta schimbare nu a fost oferita de catre compania Apple, insa putem deduce foarte usor ca este vorba despre o dorinta de a creste profitul facut la vanzarea iMac 2015, insa pentru lacomia celor de la Apple utilizatorii obisnuiti vor avea de suferit.

Un SSD de 24 GB intr-un sistem Fusion Drive nu va oferi nici pe departe aceleasi performante precum unul de 128 GB deoarece mult mai putine fisiere vor incapea in el, astfel ca accesarea datelor se va face mult mai greu dupa ce instalati multe aplicatii si salvati multe date.

The 1TB Fusion Drive pairs a 1TB hard drive with 24GB of fast flash — enough to store important OS X files and applications to ensure fast startup, near instant wake from sleep and quick application launching, with room left over for your most frequently used files and apps.

Fusion Drive a fost gandit pentru a tine pe SSD fisierele accesate cel mai frecvent, SSD-urile fiind mult mai rapide decat un HDD normal, insa cu doar 24 GB disponibili, SSD-ul devine practic inutil si multi dintre voi veti intelege foarte usor de ce.

Ani la randul m-am intrebat de ce inca mai include Apple HDD-uri de 5400 RPM in Mac-urile vandute in lumea intreaga, acestea avand performante foarte reduse, insa raspunsul este : pentru ca poate si pentru ca utilizatorii nu stiu cum sa ceara mai mult pentru banii pe care ii platesc.