Prima Pagina Google Google vrea sa produca propriile procesoare

Google vrea sa produca propriile procesoare

noul logo GoogleGoogle este interesata sa dezvolte propriile chip-uri pentru procesoare, RAM si alte componente interne, aceasta strategie fiind practicata de catre compania Apple inca din anul 2010 cu lansarea iPhone 4.

Google preia o parte din tactica Apple care face iDevice-urile atat de performante si de stabile, compania din Mountain View dorind sa ofere ceva mai multa consistenta pentru terminalele Android in baza expertizei pe care inginerii sai si cei ai fostei companii Motorola o pot oferi.

Apple dezvolta chip-uri din seria AX pentru iPhone, iPad si iPod Touch, acestea continand componente dezvoltate de catre inginerii Apple in baza tehnologiilor licentiate de la alte companii, parteneri precum Samsung sau TSMC fabricand aceste chip-uri pentru Apple.

Pentru a putea copia strategia celor de la Apple, compania Google ar trebui sa isi gaseasca un partener precum Qualcomm pentru a-i putea produce chip-urile, asta deoarece Samsung si TSMC ar putea avea mari probleme in a sustine atat productia Apple, cat si cea Google.

Google recently talked with some microchip makers about developing chips based on Google’s own preferred designs, part of a push by the company to bring more uniformity to the fragmented universe of Android phones. That, Google hopes, would make its Android mobile operating system more competitive with Apple’s phones at the high end of the market and solve other major problems.

Foarte multi analisti americani le-au recomandat companiilor producatoare de smartphone-uri sa adopte o strategie similara Apple in ceea ce priveste productia de chip-uri, iar pana acum doar cei de la Samsung au avut posibilitatea de a isi dezvolta propriile chip-uri cu procesor si RAM.

Acum Google pare hotarata sa mearga pe acest drum din moment ce terminalele Android ofera o experienta atat de variata si in general nu foarte buna, insa ramane de vazut cati vor dori sa foloseasca tehnologiile celor dein Mountain View, ele putand ajunge initial in terminalele Nexus.

 • anonim

  Acum depinde ce înseamnă a produce procesoare! Dacă pui un logo pe procesor nu înseamnă ca il produci, Apple ce procesoare produce ? Dacă pentru iPhone acestea sunt făcute de Samsung si alți producători

 • @anonim: Apple le dezvolta, Samsung ar produce bete daca n-ar avea comenzi de la Apple in baza design-urilor Apple.

 • radu

  Samsung este un bun producator de hardware cu si fara Apple.

 • Srb Srb

  Apple isi fac procesoarele, Samsung si restul le ansambleaza

 • Este diferența mare intre “a produce un produs” și “a comanda/cumpăra un produs”. Singurul lucru pe care “îl produce” Apple este soft-ul și design-ul produselor. ATÂT!

 • Eu.G

  Daca Apple le proiecteaza si Apple le dezvolta inseamna ca problema cu procesorul ansamblat de catre Samsung pt 6S este fix vina companiei Apple.
  Samsung decat ansambleaza procesorul la indicatile companiei Apple !

 • Srb Srb

  A9 nu este cumparat…doar se platesc niste bani ca sa il ansambleze deorece Apple nu are fabrici si oameni

 • Viorel Predatorul

  Dacă Samsung are comenzi masive din partea lui Google, ar putea face flit lui Apple. Nu uitați că Apple plătește prețul cel mai mic, pentru că business-ul său este de a vinde Hardware. Google monetizează serviciile, și nu o interesează neapărat vânzarea de hardware scump; asta îi permite să cumpere hardware mai scump decât Apple, și să îl vândă mai ieftin decât Apple.
  În asemenea condiții, pe cine va alege Samsung?

 • A9 este “produs” de către Samsung după cerințele și specificațiile Apple. Eu prin “a produce” înțeleg “a fabrica”. Din lipsa unei fabrici proprii, Apple nu poate “produce”, doar “crea”, desenul/specificațiile.

 • Srb Srb

  Totusi ca sa fie optimizat cu iOS pt noul A10 tot Apple trebuie sa produca cateva exemplare si daca totul este ok si le place trimite catre fabrici sa produca cateva unitati pt testare interna si dupa care in masa
  Vw de exemplu Beatle sau Jetta este fabricata in Mexic. Dar primele unitati sunt tot in Germania facute si testate

 • iTu

  Hahaha, ce te-ai bucura tu “daca” samsung ar renunta sa mai produca ptr apple, ce hater. Mai trebuie sa treaca ceva ani daca, candva, nexus va ajunge sa aibe vanzari ca apple. E foarte normal ca daca cumpar de la tine 1milion de x produse s-a primesc la alt pret ca alta firma care cumpara 100.000 de produse. Ce nu e normal ptr tine?
  Ce ai scris tu ca pe google nu intereseaza sa vanda hardware e banal, toate firmele care vor sa existe si peste multi ani incearca si merg pe toate fronturile posibile acuma cand detin capital nu cand sunt in prag de faliment. Tot google vrea si un OS pentru PC de ce oare? toti vor sa daca BANI si nu e nimic rau in asta.

 • Costi

  si ala cu tehnologii furate de la univesitati

 • Costi

  daca dai o cautare aici pe site ,o sa vezi cum proiecteaza apple procesoarele..cu tehnologii furate de la divese universitati

 • @Costi: Asa cum a furat Samsung de la TSMC ?

 • Viorel Predatorul

  Cum mah, sa “aibe”? :)))
  Tu nu ai cunostinte economice asa incat nu intelegi ceea ce scriu eu. Google isi permite sa vanda la pret de “breakeven”, pentru ca oricum scoate bani din serviciile atasate device-urilor. Google este interesata ca Android sa ajunga pe cat mai multe device-uri, sa fie cat mai multe in lume. De aia vinde Nexus 5 la 300 euro, cat e costul de fabricatie, transportul, comisionul distribuitorului, etc. Puse cap la cap, pretul de vanzare – costul de productie poate fi cat mai mic pentru Google.

  Apple in schimb traieste din vanzarea de hardware, si de aia are interesul sa produca cat mai ieftin, si sa vanda cat mai scump.
  Tu ai citit textul meu, dar nu ai inteles nimic din el. Eu am scris: “Google monetizează serviciile, și nu o interesează neapărat vânzarea de hardware scump”, Tu ai inteles: “google nu intereseaza sa vanda hardware”

 • iTu

  Foarte cuminte esti tu. Ei vand un telefon din 2013 la 300€ si de ce vor cere pe 6p 700€? Ca tu sti si calculezi ca un economist, nu? Eu am inteles in mare parte din comentul tau ca tare te-ai bucura daca samsung nu ar mai livra produse catre apple, gandire de hater. Tu nu pricepi ca orice firma chiar daca are bani multi telul este si mai mult. Si in legatura cu pretul la care vand ei nexux 5 poate fi si motivul ca au produs mai multe sau mult mai multe decat s-au asteptat sa vanda.

 • Viorel Predatorul

  6p este produs de către Huawei, la care vrea și huaweiul un ban, că nu îl face degeaba. Seria Nexus este destinata în principal dezvoltatorilor, iar lui Google puțin îi pasa cine face device ul, important este ca la nivel global să fie cât mai multe perechi de ochi care să vadă reclamele lor.

  Retine că sunt două circuite din care se scot bani: 1-vânzarea device ului și 2-vanzarea de servicii prin device uri.
  Google scoate majoritatea covarsitoare a banilor din servicii, iar vânzarea de hardware este complementara. În schimb, pentru Apple, filmul se rupe după vânzarea terminalului.

 • Nu poți compara Apple cu VW. VW are fabrici, de producție, Apple nu. Cât despre testarea unor exemplare înainte de producerea în masă, ai perfecta dreptate. Este ceva normal, în orice domeniu.

 • Viorel Predatorul

  Zaone, pe Wikipedia găsești lista clienților majori ai lui Samsung. Într-adevăr, Apple era client principal în 2010, însă avea o pondere de… 2,6% în vânzări :))) Moreover, aceste 2,6% includeau vânzări de procesoare, memorii DRAM, NAND flash, etc. Cât însemnau vânzările de procesoare doar?

  Dacă tu crezi că Samsung face bețe fără cele 1% cât vinde către Apple…
  Și nu… Nu sunt Marketing Manager al Samsung :))

 • @Viorel Predatorul: Daca o luam asa, si Samsung e un furnizor de duzina pentru Apple.
  Aici vorbim de terminale mobile, nu de vapoare si televizoare.

 • Viorel Predatorul

  În cazul Apple e mail ușor de calculat. Nici nu îți trebuie lista de furnizori, ci trebuie să vezi ce procent are costul procesorului în costul total de producție. Am cautat pe Google: “iphone manufacturing cost breakdown” și am văzut că procesorul la iPhone 6 costă 37$ din totalul de 242,5$. Asta înseamnă că Apple este dependentă 15,25% de producătorii de procesoare.

  De aia este vital ca Apple să aibă un portofoliul de mai mulți furnizori, iar pentru Samsung să aibă un portofoliul de mai mulți clienți.

  Pentru mine, e clar că Apple depinde mai mult de Samsung decât depinde Samsung de Apple.

 • iTu

  Mda, tu vrei sa spui ca balanul care cumpara android phone plateste ptr ce anume dupa aia??? Sau vrei sa spui ca google play produce mai multi bani ca apple store? Lumineaza-ma.

 • Viorel Predatorul

  E ultima dată când îți răspund la subiectul ăsta, că mă enervează discuțiile cu tine.
  Google câștigă din publicitate, majoritatea covârșitoare a veniturilor sunt din publicitate, iar veniturile din vânzare de hardware apar în rapoartele financiare la Others. Servicii nu înseamnă doar Google Play.
  Google nu câștigă bani de la cumpărătorul de Android phone, ci de la ofertanții de bunuri și servicii care oferă clientului final. Firmele, companiile producătoare de bunuri și servicii plătesc lui Google ca să apară în căutarile clienților.
  De ce crezi că și-a făcut Google produse ca Street, Maps, Drive, Earth, Translate, etc? Așa de plăcere?…

 • iTu

  “Retine că sunt două circuite din care se scot bani: 1-vânzarea device ului și 2-vanzarea de servicii prin device uri. ”
  O dai cu stangu’n dreptul, cam tot cr are google are si apple si atunci de ce crezi tu ca la apple dupa ce vinde iPhonul li se termina cu scosul baniilor?!? Nu trebe sa mai imi raspunzi ca observ ca esti un adevarat hater cand vine vorba de apple si chiar ti se cuvine din plin aces nume.
  Haterule😀

 • Viorel Predatorul

  Deci Apple are și Mail, şi Search, și Drive, etc. Da, are și Apple ceva de genul, dar scoate 90% din vânzare de hardware. Google scoate >90% din venituri din servicii și <1% din vânzare de hardware.

  Tu ești hater, la fiecare articol scrii ca un hater.

 • Eu.G

  Mai bine ai încerca sa-i desenezi, poate asa va înțelege.