Are Romania nevoie de un Apple Store ?

Apple Store Dubai Abu Dhabi cel mai mare din lume 2De ani si ani de zile romanii ii cer cu tarie companiei Apple sa deschida un Apple Store fizic in tara noastra, compania americana evitand cu precadere sa deschida vreun magazin in tarile din estul Europei, exceptie facand desigur Rusia.

In toamna cei de la eMAG au deschis eMAG Apple Shop si au demonstrat ca romanii pot sta la coada pentru a cumpara iPhone-uri la pret redus, unii dintre ei crezand probabil ca vor asista la deschiderea unui Apple Store, cand in realitate era vorba despre un colt de magazin ornat cu produse Apple.

In ciuda faptului ca oamenii au stat la coada pentru deschiderea eMAG Apple Shop si in ciuda faptului ca pana anul acesta lumea a stat la coada pentru a cumapara terminale iPhone in momentul lansarii, Romania nu are deocamdata nevoie de un Apple Store.

Daca ati avut curiozitatea sa va uitati la magazinele resellerilor Apple din marile centre comerciale din Romania, atunci cu siguranta ati observat ca acestea sunt mai tot timpul aproape goale, cu 3 – 4 persoane ratacite jucandu-se pe un Mac sau testand un iPhone.

Are Romania nevoie de un Apple Store ?

Romania nu este una dintre acele tari in care exista un numar extrem de mare de oameni dispusi sa cheltuie mii de euro anual pe produse Apple si cei din Cupertino stiu asta, asa ca nu va asteptati la deschiderea unui Apple Store in Romania in urmatorii 3 – 5 ani.

Un preambul pentru deschiderea unui Apple Store in Romania ar fi deschiderea Apple Store Online, insa desigur ca Apple nu are nici asa ceva in tara noastra si e putin probabil ca in urmatorul an sa vedem unul deschis pentru tara noastra.

As putea crede ca un Apple Store Online ar putea fi deschis in Romania peste 2 – 3 ani, insa e greu de facut vreo previziune deocamdata, mai ales ca Romania este una dintre putinele tari in care Apple nu vinde filme si nici nu ofera sistemul iTunes Match deocamdata.

Separat de toate acestea, cel mai important motiv pentru a nu deschide Apple Storen Online sau fizic in Romania este saracia, o saracie care desi aduce zeci de milioane de dolari anual pentru Apple, limiteaza foarte mult perspectivele de evolutie pozitiva in viitor.

Voi ce parere aveti ?

21 COMENTARII

  1. Da macar de 1 Apple Store suntem demni si noi, au vrut in Brasov acum cativa ani, dar cand au facut pe DN1 6-7 ore au plecat mai departe
    Plus ca am avea de castigat politica de 14 zile retur fara motiv ceea ce la noi rar si doar pt default config

  2. stiu sigur de 14 zile calendaristice. Iar emag are aceasta politica de 30 zile DOAR pt default.
    Cum am tot luat eu BTO iMAC sau orice alt BTO mac, nu se mai poate face retur.La fel daca ai 2 produse identice poti returna doar 1 dintre ele.
    Intr-un Apple Store nu exista asa ceva…poti face retur la orice oricat in primele de 14 zile de la achizitie.

  3. Mai avem de așteptat ,
    Nu cred ca din cauza timpului petrecut pe DN1 Apple nu deschide un Apple store in Romania. , mai degrabă de șpagă cerută de primăria Brasov nu s-a mai deschis Apple store in România.
    Orice firma consacrata care vine in România este întâmpinată cu zâmbetul pe buze si întodeauna de un intermediar care le explica cum sta treaba cu șpagă dacă vor sa deschidă o fabrica , un magazin mare etc.
    Aștept cu nerăbdare un Apple store in România dar sunt convins ca nu o sa aibe nici o treaba cu cele deschise in occident.

  4. România are nevoie de un Apple Store, însă Apple nu are nevoie de România. Probabil că vânzările nu ar atinge pragul minim cerut de Apple. Cât o fi? 1 milion dolari/ lună?

  5. Scuze de off topic dar sunt putin in dubii. Zaone, ce ma sfatuiesti sa aleg intre un 6S de 64 si un 6S Plus de 16GB ?
    Nu sunt genul care face video-uri cu carul, deci functia de filmare 4k nu ma intereseaza absolut deloc.
    As tinde spre Plus pentru ca baterie 2 zile si pentru ca display mai ‘aratos’. Tu ce spui ?

  6. Nici macar Ungaria nu are Apple Store; americanii probabil cunosc prea bine situatia economica, fac studii serioase in acest sens, adica niste cercetari de marketing aprofundate, inainte de a lua o decizie finala. Nu cred nici eu ca se va deschide vreunul in urmatorii 3-5 ani!

  7. 16 gb intr-un telefon sunt suficienti in cazul in care stergi poze , filmari ( nu chiari mari ) , la scurt timp dupa ce le faci .
    Plus-ul este mai bun din cateva considerente . eu prefer plus de 64 , in cazul tau de ce sa nu folosesti 4k ?

  8. Aiureli. Danemarca, Austria, Finlanda, Norvegia de ce nu au Apple Store? Din cauza saraciei? Din cauza coruptiei?
    Calculul e simplu: iasa n-spe mii de miliarde din tara aia? Daca da, luati Apple Store, luati Siri, luati de toate. Nu iasa n-spe mii de miliarde? Luati UE.

  9. Daca Apple are să deschidă in România o sa fie surprinsă de vânzări
    Primul Carrefour deschis in militari a ezitat mult pana sa se deschidă , imediat după deschidere au fost uimiti de vânzări si din acel moment Bucureștiul a fost invadat de toate firmele mari de supermarketuri fiind unul din orașele cu cele mai multe supermarketuri pe nr de locuitori.
    Asa ca nu văd de ce Apple nu o sa vândă in România.

  10. Nu intelegeti ca pana nu ajungem peste hotare cu proiecte finalizate de autostrazi si drumuri bune si rapide Apple nu va mai veni in Romania vreaodata?
    Pe DN1 s-au facut 6-7 ore din Buc- Predeal de sf andrei -1dec

  11. Sorry băieți, dar scoateți serios din context ce scrieți. Pe scurt, si cunosc situația îndeaproape, Apple nu a vrut NICIODATĂ sa deschidă un magazin in Brasov ci doar fie sa deschidă un Call Center fie sa găsească un partener local gen CGS / Arvato / CCC etc prin care sa facă outsourcing.

    Povestea este asa: au vrut, dar au renunțat din cauza lipsei infrastructurii de transport. Ei își trimit oamenii lor pe posturi cheie in primele luni / primii 2 ani si după fac Tranziția la un management local. Din acest motiv timpul petrecut pe drum li s-a părut extraordinar de mult si considerând ca trebuiau sa trimită constant oameni SUA – Brasov au renunțat.

    Nu exista șpagă si mita in povestea asta pentru ca Apple caută un parteneriat In mediul privat ci nu unul public-privat. In cel mai fericit caz am fi avut Apple Support prin telefon in Brasov in loc de locația alternativa Pe care au ales-o in final: Cork – Irlanda unde deja aveau oricum toate diviziile de EMEA.

  12. in sensul ca n-o sa folosesc functia de filmat prea mult ,iar acel 4k oricum nu-l voi exporta pe desktop pentru ca rez. lui e 1080p, deci na…

  13. Srb, e foarte tare gluma asta cu legatura dintre autostrazi si Appple Store. Ai +1 de la mine. Esti hazliu rau de tot.
    Mai dezvolta ideea asta, sa rada si ceilalti.
    Dar la Salzburg de ce nu au facut Apple Store? E mai urat decat Brasovul? Austria e mai prapadita ca Romania? Sau tot din cauza ca se fac 6-7 ore de la Salzburg la Viena?
    Pai prietenas, daca nu le place drumul, puteau sa faca in Bucuresti. Sau in Viena.
    Nu iasa malaiul copile! D-aia nu fac! Nu da vina pe romani sau austrieci pentru strategia Apple. Termina cu complexele de inferioritate, Apple nu e regele iar noi nu suntem sclavii!!!

  14. Brasovul era mai frumos pt un Apple Store, mai istoric mai in centrul tarii, Buc este o mizerie. Si da sa faci 50 ore pana la un apple store probabil a fost in agenda Apple. Ideea este ca Apple a vrut sa faca in BV, ce nu intelegi? sunt stiri, stiu si eu personal cand se lucra la centura Ploiestiului de la un fost partener
    Nu stiu sigur dar Austria, Danemarca parca au Apple store online. Noi nici pe ala nu il avem

  15. corect stiu ca vroiau intr-adevar sa deschida back-office in BV dar sunt sigur ca daca totu era frumos si placut pt VP Apple aveam sanse bune si pt altele gen magazin online sau chiar apple store in urmatorii 10 ani
    Dar nah,,dn1 aglomerat, stiu sigur ca a fost si accident in zona campina..asta e