Apple va plati 318 milioane de euro in Italia din cauza evaziunii fiscale

Apple 318 milioane euro italiaFiscul Italian a inceput anul acesta o ampla investigatie in afacerile companiei Apple in Italia, fiind aproape de a acuza compania americana de evaziune fiscala pentru neplata unor taxe care totalizeaza 879 de milioane de euro doar in ultimii 5 ani de activitate in tara.

Investigatia avea la baza faptul ca desi Apple vinde produse in Italia printr-o companie proprie, toate incasarile erau transferate catre Irlanda unde erau inregistrate in subsidiara europeana a celor din Cupertino, acolo Apple bucurandu-se de taxe ce sunt injumatatite.

Fiscul italian nu este de acord cu asemenea practici, iar in urma investigatiei facute pentru activitatea Apple din ultimii ani pare sa fi fost de acord sa incaseze 318 milioane de dolari de la cei din Cupertino in baza unui acord care va scuti compania de acuzatii de evaziune fiscala.

Practic Apple plateste in Irlanda taxe de doar 12.5% pentru incasarile sale, fata de 27.5% cat ar plati in Italia, diferenta dintre cele doua procente fiind reprezentata de suma de 879 de milioane de dolari pe care Apple a evitat sa o plateasca italienilor si pe care o va plati acum doar partial.

Apple had agreed to pay 318 million euros ($347.76 million), in line with the figure the paper said the Italian agency had asked for.Italian prosecutors have been investigating allegations that Apple failed to pay corporate taxes to the tune of 879 million euros ($964 million), sources told Reuters earlier this year. 

Apple este investigata in multiple tari europene din cauza practicilor sale privind plata taxelor pentru vanzarile de pe continent, iar Uniunea Europeana a decis recent sa-si extinda investigatia in 2016 pentru a vedea daca Irlanda ofera in mod just privilegii celor din Cupertino.

Daca Apple a admis in Italia ca a gresit prin modul in care isi inregistreaza incasarile in Irlanda, atunci alte tari europene ar putea ajunge la intelegeri similare cu cei din Cupertino pentru a primi alte sute de milioane sau chiar miliarde de dolari de la ei.