Prima Pagina Apple Apple va plati 318 milioane de euro in Italia din cauza evaziunii...

Apple va plati 318 milioane de euro in Italia din cauza evaziunii fiscale

Apple 318 milioane euro italiaFiscul Italian a inceput anul acesta o ampla investigatie in afacerile companiei Apple in Italia, fiind aproape de a acuza compania americana de evaziune fiscala pentru neplata unor taxe care totalizeaza 879 de milioane de euro doar in ultimii 5 ani de activitate in tara.

Investigatia avea la baza faptul ca desi Apple vinde produse in Italia printr-o companie proprie, toate incasarile erau transferate catre Irlanda unde erau inregistrate in subsidiara europeana a celor din Cupertino, acolo Apple bucurandu-se de taxe ce sunt injumatatite.

Fiscul italian nu este de acord cu asemenea practici, iar in urma investigatiei facute pentru activitatea Apple din ultimii ani pare sa fi fost de acord sa incaseze 318 milioane de dolari de la cei din Cupertino in baza unui acord care va scuti compania de acuzatii de evaziune fiscala.

Practic Apple plateste in Irlanda taxe de doar 12.5% pentru incasarile sale, fata de 27.5% cat ar plati in Italia, diferenta dintre cele doua procente fiind reprezentata de suma de 879 de milioane de dolari pe care Apple a evitat sa o plateasca italienilor si pe care o va plati acum doar partial.

Apple had agreed to pay 318 million euros ($347.76 million), in line with the figure the paper said the Italian agency had asked for.Italian prosecutors have been investigating allegations that Apple failed to pay corporate taxes to the tune of 879 million euros ($964 million), sources told Reuters earlier this year. 

Apple este investigata in multiple tari europene din cauza practicilor sale privind plata taxelor pentru vanzarile de pe continent, iar Uniunea Europeana a decis recent sa-si extinda investigatia in 2016 pentru a vedea daca Irlanda ofera in mod just privilegii celor din Cupertino.

Daca Apple a admis in Italia ca a gresit prin modul in care isi inregistreaza incasarile in Irlanda, atunci alte tari europene ar putea ajunge la intelegeri similare cu cei din Cupertino pentru a primi alte sute de milioane sau chiar miliarde de dolari de la ei.

 • Viorel Predatorul

  Apple a scapat ieftin, câtă vreme evaziunea fiscală se pedepseste penal, mai ales că e vorba de evaziune în formă continuată. Tot așa să o țină 🙂

 • gheorghe

  La mai mare ! Si asa au adunat prea multi bani , eludand taxele . Imi amintesc cum Microsoft a fost obligata sa plateasca 1 milliard doar pt ca includea propriul browser in sistemul de operare . Apple nu face la fel in OSX ?

 • Srb Srb

  Apple este o putere si se vede ca poate face orice si tot iese gratis din orice

 • rundown

  Nu chiar gratis … Oricum acuzatorii oricare ar fi natura lor, au privire de ansamblu asupra situatiei si asupra pozitiei la nivel global a “acuzatului”. De ce i-ar acuza de evaziune fiscala cand mai bine s-ar multumi cu jumate de salam si promisiuni de sustinere, implicare si considerarea de piata importanta.

 • Sym

  Asa a crezut si Gigi Becali! Dar pana la urma a ajuns puscarias…

 • Srb Srb

  Doamne, a facut si el 3 ani jucand tenis si a ramas cu averea…si aici vorbim de o companie si nu de o persoana fizica si o valiza de bani 😀

 • Viorel Predatorul

  Exact la fel face și Apple cu Safari în Mac OS, diferența de tratament este dată de faptul că Windows avea poziție dominantă pe piață, și astfel Microsoft a fost acuzată de “abuz de poziție dominantă”, concept care are legătură cu domeniul Concurenței.
  Apple în schimb, cu cele 10-12% market share a Mac OS nu are poziție dominantă la nivel global, și astfel nu poate fi acuzată.
  Ceea ce mă surprinde este faptul că nu a fost acuzată de abuz de poziție dominantă când iPad avea cotă de piață de peste 95%, și când Safari era browser implicit…

 • Viorel Predatorul

  Liviu, fii atent: eu am scris despre Mac OS, iar în articolul de care scrii era vorba de vânzări se iPhone. Cota de piață a computerelor Apple este foarte mică,undeva pe la 10-12% plus minus câteva mici procente.

 • Claudiu D

  Presa scrie degeaba aproape ! In Europa presa nu e a patra putere in stat ca in State ! Treaba asta cu evaziunea e veche si tolerata de UE pt nu doar Apple practica evaziunea asta “legala” in Irlanda alte firme in Luxembourg. Dar e atat de putreda treaba ca e la nivel f inalt ! Suntem “fraerii” lumii ! Impozite mari , preturi mari salarii mici etc! Nici una( firme ) nu e ” virginã”….

 • gheorghe

  LOL – de unde ai scos 10-12% market share pt OSX ? E doar ceva peste 7% . Poate in SUA sa aiba atat .