Prima Pagina Romania Romanii infectati de ransomware au plati bani pentru a-si curata calculatoarele

Romanii infectati de ransomware au plati bani pentru a-si curata calculatoarele

Aproape jumatate dintre romanii ale caror calculatoare au fost infectate de catre virusi ransomware au platit bani hackerilor pentru a putea avea din nou acces la date, procentul fiind surprinzator de mare pentru o tara atat de saraca.

Informatiile vin dintr-un studiu derulat la comanda celor de la Bitdefender, cea mai mare companie romaneasca specializata pe dezvoltarea de software antivirus, si ea dezvaluie cam cat de naivi sunt romanii cand vine vorba despre virusi.

Un virus de tip ransomware are menirea de a bloca un calculator, accesul la internet sau accesul la anumite date cu un mesaj prin care utilizatorului i se spune faptul ca trebuie sa plateasca o suma de bani catre o anumita persoana pentru a avea din nou acces la date.

Majoritatea solutiilor antivirus cunoscute protejeaza calculatoarele de acest tip de virusi, insa 48% dintre romanii care au fost infectati au platit bani pentru a-si recupera datele, calculatoarele lor ramanand infectate in lipsa instalarii unui antivirus.

48% dintre romanii victime ale clasei de viruși ransomware au plătit pentru a-și recupera datele personale de pe terminalul blocat de cea mai prolifică amenințare a momentului. Amenințările cibernetice de tip ransomware, care vizează atât consumatori individuali, cât și companii, au făcut de 20 de ori mai multe victime la nivel mondial în ultimul an față de anul precedent prin blocarea dispozitivelor și solicitarea de recompense.

Suma medie pe care un roman ar fi dispus sa o plateasca pentru a-si recupera datele din calculator este de 550 de lei, iar asta pentru ca ei deschid fisiere descarcate din surse indoielnice, acceseaza pagini de cu continut infectat sau deschid email-uri cu malware atasat.

Sfatul oricarui om priceput este sa aveti grija ce descarcati de pe internet, sa va actualizati antivirusul la timp, sa refuzati sa platiti bani catre hackeri si sa cereti ajutorui unei persoane specializate pentru a rezolva problema.

 • Damian

  nu inteleg.. nu era de ajuns un resoft?

 • Ionut

  In cazul ransomware-urilor care cripteaza date, nu poti recupera fisierele criptate pana cand platesti taxa ceruta de hackeri. Odata platita taxa, vei primi cheia de decriptare si programul va decripta fisierele afectate. Daca nu platesti taxa intr-un anumit timp, cheia va fi stearsa si vei pierde fisierele permanent (asta in cazul in care vreo echipa de securitate nu gaseste codul sursa a ransomware-ului pentru a vedea cum sunt generate key-urile).
  Ciudat e faptul ca aceste ransomware chiar functioneaza si in majoritatea cazurilor iti primesti fisierele inapoi dupa ce ai platit taxa (greu de crezut initial, majoritatea s-ar astepta ca victima sa fie in continuare santajata pentru sume si mai mari sau totul sa fie un scam; platesti si nu se intampla nimic).

 • rundown

  Da bun pai si tu cand platesti taxa, nu poti face apoi plangere la politie pe numele beneficiarului taxei din transferul bancar? Ce e asa complicat? Il ia ca din oala

 • Fane

  …de prin Ucraina, Rusia, Vilcea…

 • NicKel

  se cere plata prin Bitcoin de obicei, cam imposibil tracking-ul

 • maricel

  Fraieri care dau bani
  Blocheze pc meu ca nu le dau nimic

 • student regie

  Nu ma mai luati dupa studiile celor de la Bitdefender, dupa ce mi-a expirat licenta, m-au santajat 3 saptamani cu reinoirea licente. Era setata tot de ei se reinoiasca automat, si du munca de lamurire ca nu vreau reinoire si sa imi dezactiveze optiunea, pana nu i-am amenintat ca fac o plangere nu m-au lasat in pace.

 • real

  nu deschid nimic dubios,
  pe pc nu am date care sa ma intereseze,am hdd estern unde am totate datale
  deci teapa pt hacker