Romanii infectati de ransomware au plati bani pentru a-si curata calculatoarele

romani ransomwareAproape jumatate dintre romanii ale caror calculatoare au fost infectate de catre virusi ransomware au platit bani hackerilor pentru a putea avea din nou acces la date, procentul fiind surprinzator de mare pentru o tara atat de saraca.

Informatiile vin dintr-un studiu derulat la comanda celor de la Bitdefender, cea mai mare companie romaneasca specializata pe dezvoltarea de software antivirus, si ea dezvaluie cam cat de naivi sunt romanii cand vine vorba despre virusi.

Un virus de tip ransomware are menirea de a bloca un calculator, accesul la internet sau accesul la anumite date cu un mesaj prin care utilizatorului i se spune faptul ca trebuie sa plateasca o suma de bani catre o anumita persoana pentru a avea din nou acces la date.

Majoritatea solutiilor antivirus cunoscute protejeaza calculatoarele de acest tip de virusi, insa 48% dintre romanii care au fost infectati au platit bani pentru a-si recupera datele, calculatoarele lor ramanand infectate in lipsa instalarii unui antivirus.

48% dintre romanii victime ale clasei de viruși ransomware au plătit pentru a-și recupera datele personale de pe terminalul blocat de cea mai prolifică amenințare a momentului. Amenințările cibernetice de tip ransomware, care vizează atât consumatori individuali, cât și companii, au făcut de 20 de ori mai multe victime la nivel mondial în ultimul an față de anul precedent prin blocarea dispozitivelor și solicitarea de recompense.

Suma medie pe care un roman ar fi dispus sa o plateasca pentru a-si recupera datele din calculator este de 550 de lei, iar asta pentru ca ei deschid fisiere descarcate din surse indoielnice, acceseaza pagini de cu continut infectat sau deschid email-uri cu malware atasat.

Sfatul oricarui om priceput este sa aveti grija ce descarcati de pe internet, sa va actualizati antivirusul la timp, sa refuzati sa platiti bani catre hackeri si sa cereti ajutorui unei persoane specializate pentru a rezolva problema.