iOS a devenit o problema pentru Apple

iOS-ul a devenit din ce in ce mai prost in ultimii ani, decesul lui Steve Jobs lasand o companie Apple in mana unui om care nu pare sa aiba mana de fier pe care fostul co-fondator o avea, iar iOS-ul a inceput sa devina o problema majora pentru Apple.

Nu este un secret faptul ca iOS-ul a devenit din ce in ce mai problematic in ultimii 3 ani, perioada 2014 – 2015 fiind una foarte proasta pentru Apple, iOS 8 fiind cel mai problematic sistem de operare lansat pana acum, cel putin in primele versiuni.

Legatura cu Microsoft

O teorie promovata de catre o celebra publicatie americana are la baza ideea ca iOS-ul a devenit pentru Apple o problema la fel de mare precum este Windows pentru Microsoft si dupa cum prea bine stiti, nici cei din Redmond nu pot lansa versiuni noi ale Windows fara probleme.

Daca in trecut era o legatura foarte stransa intre hardware si software, acum cele doua componente ale unui iDevice incep sa fie din ce in ce mai distante, iar de aici apar diverse probleme de functionare si implicit experienta proasta a clientului care cumpara produsul.

O posibila explicatie pentru aceasta problema sta in faptul ca Apple, la fel precum Microsoft, incearca sa imbunatateasca nucleul unui sistem de operare care este invechit, asta in loc sa constuiasca ceva nou, cu o fundatie moderna si mult mai buna.

Conjectures about why Apple can’t get its software act together abound. The most common is that the company has become so trapped in its cycle of annual hardware upgrades — a new iPhone had better appear every September, or else — that it’s simply incapable of keeping its software maintained.

Program draconic de actualizari

Apple forteaza anual lansari de terminale iPhone sau tablete iPad, insa iOS-ul a inceput sa fie actualizat o data la doua saptamani in versiunile beta si o data la 2 luni in versiunile publice, un program draconic fiind impus de catre Tim Cook pentru inginerii Apple.

Cu asemenea termene de executie pentru functii noi si actualizari, nici nu este de mirare ca Apple lanseaza versiuni ale iOS care au enorm de multe probleme, fie ca ele sunt de performante, cu autonomia bateriei, sau pur si simplu cu functionalitatea generala.

The rapid decline of Apple’s software is a sign that marketing is too high a priority at Apple today: having major new releases every year is clearly impossible for the engineering teams to keep up with while maintaining quality. … They’re doing too much, with unrealistic deadlines.

Complexitatea si lipsa viziunii

iOS-ul a devenit atat de complex de-a lungul anilor incat adaugarea de functii noi strica si mai mult baza creata de catre Apple cu atatia ani in urma, iar fiecare actualizare majora dezvaluie noi si noi puncte slabe ale sistemului dezvoltat de cei din Cupertino.

Desi problema este un mare si cu o rezolvare doar prin refacerea completa a iOS, nu vom vedea acest lucru vreodata de la Apple, iar din pacate viitorul ne va aduce mai multe probleme si experiente frustrante decat lucruri bune.

Voi ce parere aveti ? A devenit iOS-ul o problema serioasa pentru Apple ?

42 COMENTARII

  1. Daca mai traia Steve Jobs , ios-ul devenea un sistem mult mai complex si compact.Acum e din ce in ce mai problematic si pentru noi , dar si pentru Apple!

  2. SJ,acum se rasuceste in mormant , am cumparat iphone pentru ca avea un sistem de operare stabil si bine optimizat fata de alte sisteme ( android si windows ) dar din cate observ se cam intoarce roata . Pacat

  3. Cred ca multi cumpara iphone pt ios. Din pacate, it just works nu mai e valabil! Expertiza a ramas dar a plecat leadership-ul vizionar! Poate ii inspira Steve dintre stele 🙂

  4. ps:ca fapt divers cred ca totusi Tim Cook mai mult de 1-2 ani max nu mai are de condus Apple,fie ca vrea sau nu,probabil in viitorul apropiat va fi schimbat.poza de ieri blurata e o gafa monumentala,pe care el in calitate de CEO nu prea are dreptul sa o faca si deja e virala si face inconjorul planetei la viteza ametitoare.Nu zic ca din cauza asta va demisiona sau va pica de la conducere,dar temelia apple totusi cam slabeste si il vad o persoana care posibil sa nu mai stea mult la conducere(ma repet fie ca va vrea fie ca nu,pare genul de om care daca nu mai este dorit undeva ar renunta fara sa se agate tiranic de postul sau de conducere )

  5. Articolul este f adevarat, doar ca citindul tindem sa exageram. Nu zic ca ios nu a devenit cumva mai putin decat ceea ce era, dar hai sa nu fim rai. Eu nu am dat un restart sau nu am avut un freeze pe iphone de cand l am luat(iph 6) si nici probleme cu cele dinainte. Deci in momentul de fata de cel putin 1 an nu am fost pus in situatia de a da un restart telefonului (sa nu vorbesc de cei din jurul meu cu android..). Parerea mea personala este ca ios este in continuare un sistem foarte bun care inca se mentine sub lozinca “it just works!”

  6. Zaone imi cer scuze ca scriu aici dar nu am primit raspuns , ma poate ajuta cineva cu o informatie ? detin un iphone 5 decodat cu r-sim 8 + ar mai merge telefonul daca trec pe ios 9.2.1?

  7. Apple “reface” iOS după cum dezvoltă următorul iPhone ,,, acum cei din urmă …(adică cei care nu-si cumpără noul iPhone)
    NU-i iNTERESEAZĂ
    Și uite așa Apple “Forțează” Lumea să treacă la Noul iPhone și să facă BANiiii

  8. Sincer, nu vad unde sunt problemele astea(poate in versiunile beta).Eu de la ios6 am inceput sa folosesc si jb dar fara mari erori.Am ios7.0.6 jb pe un 5s, ios 8.2 jb tot 5s si 9.2.1 pe 6s (cel din urma singura problema ar fi ca nu pot accesa mereu control center(95%functioneaza) alta eroare n am vazut…

  9. Ios-ul nu mai e demult un sistem de operare perfect. Nu inteleg de ce insista Apple in fiecare an sa blocheze posibilitatea utiluzatorilor de a inlatura “crapware-ul” care nu il foloseste aproape nimeni, gen Stocks, Compass, si alte rahaturi Stock care ocupa spatiu considerabil. Daca ar lua mai multe idei din Cydia ar fi cu adevarat grozav, si ma intreb cam pe cand or sa implementeze si ei wireless charging ca la samsung…

  10. cred ca un 1 este mult. Crezi ca nu l-au penalizat? Poate i-au spus într-un mod mai subtil ca la a-2-a abatere de genul, pa pa CEO Tim Cook.

  11. Nu cred ca poti compara windows cu ios ,adica unul este facut sa functioneze pe sute de configuratii diferite(mult mai complex) ,si altul pe 2 telefoane ,in cazul windows eu nu am avut probleme pana acum cu windows 10 ,poate altii au avut…depinde de configuratie si de ce program foloseste fiecare ,dar avand in vedere ca vorbim despre windows putem permite cateva greseli/buguri care inevitabil tot vor aparea ,daca vorbim de windows phone..meh ,esec:D….la android si ios rezolva unele buguri dar baga altele(ma gandesc la jocurile de la ubisoft:D).

  12. ce am descoperit intamplator ieri, nu stiu daca e un bug sau asa e conceputa treaba….de exemplu am vrut sa descarc keynote conectat pe 4G si klar am primit mesajul ca nu se poate descarca fiindca e mai mare de 100MB, bun. I-am dat un restart si dupa restart a inceput downloadul pe 4G. Ca sa fie sigur ca treaba e sigura am mai incercat sa descarc un joc( sniper) la care am primit acelasi mesaj ca nu se poate downloada ca e prea mare ii dau restart la telefon si ce sa vezi incepe downloadul ?
    Cine are trafic putin mare atentie.

  13. Problemele cu iOS au început odată cu pierderea tăticului iOS și anume Scott Forstall . El a condus echipa care a creat iOS . După lansarea iOS 6 a părăsit compania din cauza scandalului Apple Maps și a ceasului copiat de la elvețieni . iOS 6 a fost ultimul iOS perfect funcțional , după au urmat numai eșecuri .

  14. Orice inceput are un sfarsit….
    Nu vreau sa am dreptate pt ca folosesc ip de cand a aparut si am indragit mult timp softul lui. Parerea mea este ca o sa inceapa o scadere in randul cumparatorilor si utilizatorilor telefoanelor apple. Din ce in ce mai rau cu lansari de tefoane care uneori era WOW acum este doar WO. Multa lumea o sa se redirectione spre alte platforme si o sa gandeasca altfel. De ce sa dau 900€ pe in ip cand pot da 650€ pe in samsung care tot crash-urile astea l ofera.
    Rusine apple.

  15. Nu cred ca se gandeste nimeni ca Apple va da faliment in urmatorii ani buni, nu are cum, dar…este clar ca se va duce in jos. O companie care are profit 68% din smartphone-uri in ziua de azi, este clar ca va avea probleme. Smartphone-urile incep sa devina o banalitate. Nu mai sunt ceva exclusivist cum erau acum 4-5 ani. Nici macar alea performante. Cu 200-250 usd iti poti lua un android care merge absolut decent. Din pacate, cel putin eu asa cred, apple a atins varful. Anul asta a mai fost in top cu vanzarile (ma refer strict comparat la istoricul lor) pentru ca au cucerit piata chineza. Cam asta a fost tot. Nu mai au unde sa se duca. Din pacate in ultimii 2-3 ani nu a mai venit cu nimic nou. Spun din pacate pentru ca as vrea sa fie concurenta cat mai mare intre producatori.
    Amintiti-va cand iphone avea cea mai tare camera, cel mai tare display, cea mai buna baterie, cel mai bun design etc etc. Acum vad multe comentarii gen: stai sa vezi cand o sa apara urmatorul iphone ca o sa umileasca tot. Pana si telefoanele chinezesti se incarca mai repede decat un iPhone. In afara de touch id si force touch (care oricum era un pas normal in evolutia haptic pe toate telefoanele, adica haptic generatia 4) nu mai stiu nimic nou adus de Apple in ultimii ani.
    Parerea mea este ca Apple are nevoie de un nou moment 2007 sau, cel putin, trebuie neaparat sa vina cu ceva intr-adevar tare, tare pe iphone 7. Eu asta sper. Sa dea din nou ora exacta. Acum, daca e sa fim sinceri, doar tine pasul cu ceilalti producatori. A devenit o companie banala care vinde un lucru banal la suprapret ca si multi alti producatori

  16. Sa mai intamplat cuiva sa nu mai aiba spatiu de stocare asa dintr’o data ? Mentionez ca nu am si foarte multe aplicatii. ( vre’o 7 gb disponibili ) pana nu i ‘am dat resetare generala nu si’a revenit. De ce oare ?

  17. Teoria sistemelor spune ca odata cu cresterea numarului de componente scade fiabilitatea sistemului. Asta e valabil si la software, unde versiunile msi vechi (si mai simple) erau mai stabile decat cele noi si complexe. Asta pe langa celelalte pb. semnalate mai sus.

  18. @liviulrx si eu a trebuit sa fac restore pe telefonul prietenei mele din aceeasi cauza. Memorie plina asta in cazut in care toate pozele si toate video erau sterse si nu are asa multe aplicatii incat sa umple memoria. Dubios oricum si tot nu stiu cu ce a fost plin.

  19. Hmm, ai o opinie buna aici Zaone. Daca e sa comparam per general, ios 6 cu ce a venit dupa, se vede o diferenta majora in functionalitate. Acum, ca TC nu este la fel de “rau” cum a fost SJ, asta e, dar un lucru este sigur: si ei stiu ca ceva trebuie sa se intample cu IOS sa redevina acel WOW pe care sa nu il poti gasi pe alte platforme. Daca pe vremea lui SJ se intampla cum am patit la ios 8.0.1 mi se pare, sa pierdem functionalitatea GSM la modelul nou de telefon, pai responsabilii aia ori aveau salariul taiat la 0 o luna de zile, ori in cel mai rau caz zburau din companie.
    Eu am tot facut ping pong cu platformele, cand la una cand la alta si spre final am revenit la iphone. De ce? pai, Windows 10 Mobile este un fail total, o gluma extrem de proasta marca Microsoft,nu sunt in stare de un an de zile sa scoata un OS nou ca lumea, si pe langa asta mai au si tupeul jegos sa vanda terminale cu un asemenea OS ca fiind RTM, iar Android, desi este din ce in ce mai fiabil, inca are probleme la baterie, de exemplu GS6 si S6Edge sunt efectiv mediocre la capitolul baterie. Eu unul nu am patit sa se restarteze din senin nici un iphone din cate am avut pana acuma, sa se blocheze aplicatiile, sa o ia razna vreun proces din OS sa imi rupa bateria asa de capul lui sau sa vad dungi pe ecran cand vizualizez o filmare facuta cu telefonul.

  20. Si eu detin un iPhone acum si sincer nu am probleme cu el, astea sunt povesti ca bug-uri ca puii mei nu stiu cum de aveti voi bug-uri. In rest totul tine de preferinte, am detinut si un samsung s6 si sincer in alea 6 luni cat a stat la mine nu s-a restartat din senin cum zic altii sau sa se blocheze… Singura parte proasta e bateria care se ducea toata in cam 8 ore de utilizare medie spre mica.

  21. Pai inseamna ca nu ai bagat de seama sau ai ales sa te complaci in situatia data. Faptul ca tu ca si altii de aici insisti ca niciodata nu ai avut nicio problema nu ma poate face decat sa rad. Am avut toate modelele scoase de ei si cam toate flagshipuri-le de la concurenta si pot sa iti spun ca pe absolut toate am intalnit diverse probleme. Despre maretul iPhone 6S Plus doar de ,,bine”: puteam sa raspund la un apel (slide to answer era doar de forma) doar daca telefonul considera ca e important, altfel ma chinuiam in zadar si nu reuseam sub nicio forma sa il conving ca eu vreau sa preiau acel apel; iar faptul ca ma scotea din cand in cand din cate o aplicatie in ecranul principal este un bug chiar daca nu iti da un mesaj de force closed ca la android; glorificata camera era sa spunem de o calitate rezonabila atunci cand reuseam sa fac o poza la timp pt ca de cele mai multe ori cand deschideam camera aveam un delay ce varia intre 3 si 10 secunde pana cand puteam face o fotografie si asta fara live photo activat. As putea continua dar mai mult ca sigur voi nu ati avut asemenea probleme si sigur a fost al meu stricat sau poate trebuia un restore (resoftat de vreo 7-8 ori si beta instalate tot degeaba), dar ce ne facem daca va spun ca am schimbat 3 6s-uri si 2 6S Plus si toate aveau aceleasi bug-uri? Am avut eu ghinion sau chiar au inceput sa nu le mai pese de utilizatori? PS Acum am un telefon la care chiar pot sa raspund cand vreau eu 🙂

  22. Nu are ce… Experiența pe Android este foarte bună. Google a avut OO și a refăcut Androidului de la zero odată cu versiunea 4.0

  23. Cam prea de tot,10 secunde sa faci o poza? Normal ca nu cred asa ceva doar ca spui tu,nici un 4S cu 9.2.1 nu are un delay de 10 secunde pana face o poza. Dacă era asa,nu crezi ca apărea pe net(in special pe YouTube)problema si vuia tot netul despre el?

  24. acuma sa fim seriosi nimica nu e perfect, ideea e cat de mult te multumeste iOS-ul. probabil unii au avut problemele care le enumereaza aici si bine au facut ca au schimbat platforma insa eu ca multi altii folosesc de la iPhone 4 incoace device apple si in toti ani acestia au existat crashur, inchideri de appuri subite insa foarte rar. o singura data imi aduc aminte ca mi s-a inchis un iPhone 5 subit, erau un nou update la 7…. in rest deloc. probleme cu raspunsul unui apel nu am avut insa cu slide de jos in sus inca mai da cu virgula uneori.

  25. Eu sunt de părere că Apple trebuie să o iau de la capăt cu un iOS nou. dacă nu pentru iPhone 7, măcar pentru iphone 8 sau 9. Să îl construiască de la 0, simplificat, fără prea multe artificii. Doar strictul necesar. De trei ani aștept să bage în Control Center posibilitatea de-a opri Datele Celulare. Să nu mai fie nevoie să intru prin setări și așa mai departe..

  26. Îmi place ca răspunzi la obiect și nu vii cu impresii așa cum vin mulții alții. Datorită tipilor ca tine calitatea discuțiilor pe acest blog tehnologic este așa cum ar trebui să fie. Căuta pe net să vezi cum erau discuțiile atunci, parcă numai copiii scriau atunci …. înjurături erau cât cuprind. Acum poporul “s-a decantat” și cei ce vorbesc în vânt s-au împuținat.
    Referitor la ce ai afirmat: “lollipop 5.0.x care a fost dezastrous cam la toti..” cred ca ar trebui să cauți puțin pe Google să vei ca mulți au fost fericiți când au trecut de la k.k. 4.4.4 la lollipop 5.0.x. Două mari avantaje au fost: stabilitatea sistemului (a fost pt prima dată cânt Apple avea ios-ul mai instabil decât Android) și apoi mărirea autonomie bateriei cu cel puțin 30-40%.
    Decât îți crăpa facebook-ul nu însemna ca androidul era praf.Însă Androidul are o problemă f mare: rata scăzută pt versiunile superioare de Android. Însă căuta pe Google sa vezi ca ios-ul este acum mai instabil decât Android.

  27. Mi-ar plăcea nespus să ai dreptate însă adevărul este altul. Întreabă tu majoritatea posesorilor de iphone și nici măcar nu știu ce versiune de IOS au pe telefon. Din păcate!
    Sunt și acei pasionați care știu totul pe de rost însă ei sunt prea puțini din păcate.
    Studiază atent te rog, e la fel ca la mașini. Marea majoritate aleg o mașină după cum arată la exterior, sunt o groază care nici măcar nu știu ce au sub capota.
    Pasionații sunt tot mai rari din păcate,aproape în mai toate domeniile.

  28. Deci uite așa Zaone scrie un articol ca odinioară..vedeți cați au postat? Zeci de tipi !
    Mai țineți minte articolele alea stupide ca x da în judecată pe y pt ca le-au copiat iconițele pătrate cu colțurile rotunjite? Mai țineți minte ca nimeni nu mai posta nimic la articolele alea?
    Ei bine , DA, articole din astea incitante vrem să citim pe acest blog tehnologic,să atragă cititorii ca muștele la borcanul de miere ! 🙂
    Bravo Zaone.

  29. Pacat ca nu mai este in posesia mea ca sa iti arat. In prima instanta pornea camera dupa care facea freeze cu prima imagine pe care o prindea obiectivul si cateva secunde si pana la 10 dupa ceas nu mai reactiona.

  30. Viorele tata, mai inteeseaza-te si tu ca tot ai google la indemana , androidul apare pentru toata lumea si absolut pentru toate modelele de telefoane , care au android. Ceea ce probabil nu ai stiut , il face cel mai vulnerabil la ora actuala , variantele stok sau initiale cum vrei sa le spui sunt preluate de catre producatorii de telefoane si le customizeaza , dupa care iti trimit tie un update , daca ei considera ca este ok sau il implementeaza pe un model nou , ca sa te faca sa il cumperi . Problema este ca atunci cand apare versiunea cea noua de android este o versiune cu multe bug-uri si mult sub nivelul unei versiuni de ios x.y beta , asa ca las-o mai moale si cultiva-te tot ai gooooogle la indemana !

  31. Jack, multumesc pentru recomandari. De retinut este faptul ca producatorii care customizeaza variantele de Android o fac la nivel de interfata si adauga elemente de functionalitate, insa nu au acces in kernel, acolo unde Androidul poate fi manipulat. Probabil ca tu nu ai ajuns pe paginile de pe Google unde se explica asta…

    Producatorii astia nu fac update-uri pentru ca e o gramada de munca care le consuma timp, iar hardware-ul dispozitivelor este construit dupa varianta de Android de la momentul respectiv. O versiune de Android noua poate folosi elemente de hardware care nu exista intr-un model de device existent, si evident ca nu va putea fi implementata pe un device mai vechi.
    Nu vad de ce Samsung si-ar bate capul cu actualizarea de Android pentru versiunile Gio, Y, Z, etc. Asa ar incuraja consumatorii sa cumpere versiuni budget, si nu este in interesul lor.

    Chiar te-as ruga sa imi dai exemple concrete de vulnerabilitati ale Androidului care au aparut ca urmare a alterarii de catre producatorii de dispozitive. Mi-ar aduce o mare bucurie pe ziua de astazi… Dar vino cu data concrete, surse credibile, nu parerile tale.
    Si te rog sa imi dai niste detalii despre acele “multe bug-uri mult sub nivelul unei versiuni de iOS x.y beta”.

    Asa sa trambitam nu este greu, dar macar vino cu niste date concrete, nu cu pareri subiective, ca nu prea au valoare.
    In prezent, Androidul este ff stabil si sigur. Nu am auzit niciodata sa setezi data telefonului si sa ti-l blocheze definitiv. Nu stiu sa mi se fi restartat vreodata smartphone-ul cu Android.

  32. Si inca ceve Jack tata… Ia cauta tu putin pe internet lista oficiala de vulnerabilitati pentru cele doua sisteme de operare:

    iOS: “Apple Iphone Os : List of security vulnerabilities – CVE Details” si
    Android: “Google Android : List of security vulnerabilities – CVE Details”

    Pastreaza si ghilimelele daca vrei, si alege primul rezultat din lista.
    Android are 187 vulnerabilitati, iar iOS are 808 vulnerabilitati.
    Dupa matematica pe care am invatat-o eu, 808 > 187…
    Eu nu spun ca Android este perfect, pentru ca este departe de a fi asa. Insa nu pot spune ca este mai slab la securitate decat iOS, pentru ca datele nu arata asta…