Cum te obliga politia sa deblochezi un iPhone cu Touch ID

Blocarea unui iPhone cu Touch ID sau cod de siguranta protejeaza datele utilizatorilor impotriva oricui, acestea fiind imposibil de accesat in lipsa unui exploit foarte puternic care sa permita inlaturarea masurii de protectie si Apple a fost aspru criticata pentru acest sistem.

In Norvegia aceasta problema nu este chiar atat de mare pentru politie, curtea districtuala din Nordhordland luand decizia ca politistii il pot forta pe un inculpat sa deblocheze terminalul folosind Touch ID, chiar daca trebuie sa ii puna fortat degetul pe cititorul de amprenta al dispozitivului.

Barbatul si-a recunoscut vina in fata politiei, insa a refuzat sa deblocheze terminalul iPhone confiscat de catre ei, autoritatile sustinand ca in acesta s-ar afla alte dovezi care i-ar ajuta sa sustina in instanta acuzatiile formulate impotriva inculpatului.

Desi politia poate poate forta mana barbatului pentru a plasa degetele sale peste cititorul de amprenta, exista totusi cateva probleme. Daca terminalul nu a mai fost folosit de 48 de ore sau a fost repornit, atunci trebuie introdus codul sau de siguranta, altfel datele nu pot fi accesate usor.

Este simplu sa plasezi degetul cuiva peste un cititor de amprente, dar este mult mai greu sa obligi o persoana sa-ti furnizeze un cod de siguranta, asa ca in aceasta situatie politia ar putea fi nevoita sa se foloseasca de metode alternative pentru a debloca terminalul.

Aceasta este prima situatie documentata in care politia primeste acordul unei instante pentru a forta un posesor de iPhone sa-si puna degetele pe cititorul de amprente Touch ID, insa probabil nu va fi ultima.

7 COMENTARII

  1. Daca printr-o anumita conjunctura, banii tai, viata ta ar fi fost in pericol si ar fi depins doar de deblocarea unui iPhone, n-ai mai fi zis ca e trista Norvegia.

  2. I LOVE Norvegia

    Bănuiesc ca nu te alege la întâmplare poliția in Norvegia sa te forțeze sa pui degetul pe cititorul de amprenta

  3. Si ne apropiem incet incet de filmele Sci-Fi ale anilor 90
    Azi maine vom cere voie sa ne c…m ca daca scoatem din pantaloni vreun AK47 🙂
    Hai ca cu teoria terorismului spunem tot….
    Desi terorismul a fost inventat pt. a tine pipulatia cu botu pe labe…
    Cum a zis un predecesor…. Daca ar debinde viata sau banii de acel iphone… Un om care pune botul la sistem 🙂 tot inainte spre viitor….cevtraim acum e Haos controlat

  4. Si care e diferenta intre a-ti sparge usa cu berbecul in baza unui mandat de perchezitie si a te obliga sa iti deblochezi telefonul tot in baza unui mandat de perchezitie? Sa inteleg ca mandatul de perchezitie e tot un act comunist nu?