In 2015 Apple a cumparat 21% dintre procesoarele produse pentru smartphone-uri

2015 a fost un an foarte bun pentru compania Apple, ea inregistrand un record de vanzari de iDevice-uri la nivel global, iar asta multumita unei strategii de crestere a vanzarilor care i-a adus clienti noi in China si alte tari aflate in curs de dezvoltare.

Ca parte a cresterii de vanzari, compania Apple a trebuit sa produca si mai multe smartphone-uri, astfel ca in 2015 a cumparat 21% din productia totala de procesoare dedicate telefoanelor inteligente, deci 1 din 5 procesoare de acest tip au fost vandute catre Apple.

Avand in vedere ca aceasta piata a generat incasari de 20 de miliarde de dolari pentru producatori, compania Apple a cheltuit 4 miliarde de dolari doar pentru procesoare dedicate terminalelor sale iPhone, exact jumatate fata de cei de la Qualcomm.

Qualcomm este cel mai mare furnizor de procesoare pentru smartphone-uri, insumand 42% din piata, majoritatea smartphone-urilor Android fiind lansate pe piata cu procesoare ale acestui producator, restul fiind cumparate de catre MediaTek si altii.

piata procesoare

In ceea ce priveste tabletele, compania Apple a cumparat 31% dintre toate procesoarele produse pentru acest tip de produse, fiind cel mai mare cumparator in acest segment, Qualcomm si Intel impreuna nereusind sa o ajunga, companiile adunand 30% din productie.

Piata producerii de procesoare pentru tablete a generat incasari de 2.7 miliarde de dolari in 2015, deci Apple a cheltuit 900 de milioane de dolari pe aceste componente, o cifra destul de mare pentru zecile de milioane de tablete iPad vandute in 2015.

piata tablete

In total, Apple a cheltuit aproximativ 5 miliarde de dolari pe procesoare pentru iPhone si iPad in 2015, insa la aceste costuri se adauga si cele de asamblare, plus cele ale altor componente, pentru a avea produsele finite.