Managerii de companii urmeaza sa fie inchisi in Franta daca nu ofera date private autoritatilor

Daca in SUA compania Apple pare sa incline in favoarea sa balanta bataliei legale pe care o duce cu FBI, in Franta lucrurile incep sa se complice, deputatii francezi votand un amendament la o lege care ar trimite in inchisoare managerii de companii ce nu coopereaza cu politia.

Mai exact, daca politia sau o organizatie guvernamentala ar cere date dintr-un dispozitiv electronic, iar managerul companiei care l-a produs refuza sa le dea datele, asa cum se intampla in SUA, el risca o pedeapsa cu inchisoarea de pana la 5 ani si o amenda de 270.000 euro.

Desi a fost votat de catre Camera Deputatilor din Parlamentul Frantei, amendamentul mai trebuie votat de catre Senat si mai apoi de catre Adunarea Nationala inainte de a putea fi promulgat de catre presedinte, deci nu poate fi aplicat chiar din acest moment.

Desi mai este mult pana la votarea amendamentului si includerea in lege, atacurile teroriste de anul trecut vor motiva cu siguranta foarte multi senatori sa dea un vot favorabil acestui amendament, mai ales ca in vara Franta organizeaza Euro 2016 si va avea nevoie de foarte multe informatii pentru a preveni noi atacuri teroriste.

The controversial amendment, drafted by the rightwing opposition, stipulates that a private company which refuses to hand over encrypted data to an investigating authority would face up to five years in jail and a €350,000 (£270,000) fine.

Votul din Camera Deputatilor francezi este strans legat de disputa dintre Apple si FBI, in SUA amendamente de acest gen nefiind propuse pentru votare de senatori sau membri ai Camerei Reprezentantilor, insa iata ca in alte tari lucrurile se precipita inainte ca justitia sa fie implicata.

Daca in Franta va fi adoptat acest amendament, atunci Apple ar putea fi obligata sa comprimita securitatea iOS sau sa retraga iPhone-urile din vanzare, altfel managerii sai risca sa fie implicati in procese complexe si de durata.