Apple va plati o amenda de 450 de milioane de dolari in SUA

Compania Apple este obligata sa plateasca 450 de milioane de dolari catre milioane de consumatori si 30 de state americane dupa ce a fost de acord in 2014 sa isi recunoasca vina intr-un proces in care a fost acuzata de practici neconcurentiale in ceea ce priveste vanzarea de e-book-uri.

Mai exact, in 2010, sub indrumarea lui Steve Jobs, Apple a convins 5 dintre cele mai mari edituri din SUA sa intre intr-o intelegere pentru a stabili preturile e-book-urilor vandute pe internet, ideea fiind de a submina Amazon, lider de piata in acel segment atunci, preturile cartilor digitale crescand cu 40% in consecinta.

Intelegerea dintre Apple si cele 5 edituri a fost dovedit a fi ilegala, Apple a fost actionata in judecata de catre consumatori si 30 de state americane, iar pentru a incheia procesul a fost de acord sa plateasca despagubiri de 450 de milioande de dolari, insa mai apoi si-a atacat in instanta propria decizie.

Astazi Curtea Suprema de Justitie din SUA a respins si ultimul apel formulat de catre avocatii celor de la Apple, astfel ca in final cei din Cupertino vor fi obligati sa plateasca suma de 450 de milioane de dolari pe care au fost de la bun inceput de acord sa o plateasca.

Apple Inc. must pay $450 million to end an antitrust suit after the U.S. Supreme Court refused to question a finding that the company orchestrated a scheme to raise the prices for electronic books.

Suma de 450 de milioane de dolari este compusa din: 400 de milioane de dolari ce reprezinta despagubiri ce trebuie platite consumatorilor, 20 de milioane de dolari despagubiri pentru cele 30 de state care s-au alaturat consumatorilor si 20 de milioane de dolari cheltuieli de judecata.