Prima Pagina Apple CE nu se grabeste sa stabileasca daca Apple a beneficiat de facilitati...

CE nu se grabeste sa stabileasca daca Apple a beneficiat de facilitati fiscale ilegale

Comisia Europeana a initiat acum un an si jumtate de zile o ancheta prin care doreste sa stabileasca daca Apple a fost favorizata in mod ilegal de catre guvernul irlandez si plateste impozite prea mici pentru profitul inregistrat in Europa.

Margrethe Vestager este comisarul european care conduce departamentul ce verifica daca legilatia comerciala este respectata in Europa si intr-o declarate data recent presei a afirmat ca ancheta initiata impotriva Apple nu se va finaliza foarte curand.

Amazon, McDonald’s, Starbucks si alte companii americane sunt deasemenea anchetate de catre Comisia Europeana, iar situatia lor va fi similara cu cea a Apple, adica nimeni nu se va grabi sa ia vreo decizie in ceea ce priveste situatia facilitatilor fiscale primite de catre ele.

Apple a inregistrat profit de 64 de miliarde de dolari intre 2004 si 2012 in Europa, iar in Irlanda plateste impozit de 1.8% pe acest profit in loc de 12.5%, asa ca ar putea avea de platit impozite de 8 miliarde de dolari daca se va stabili ca a beneficiat in mod ilegal de reducerea taxelor.

“Don’t hold your breath,” she told reporters in Brussels on Monday about the timing of decisions targeting Apple and online shopping giant Amazon.com Inc, whose tax affairs in Luxembourg are also under intense scrutiny. “I’m just warning you.”

  • V.P

    Trezoreria SUA ia în calcul punerea în aplicare a unei legi vechi de 82 de ani, care ar taxa dublu companiile din UE, ca raspuns la investigatiile Comisiei Europene .

  • Viorel Predatorul

    Cred că o asemenea lege ar fi incompatibilă cu acquis-ul legislativ internațional din prezent. Asta înseamnă discriminare, și ar duce la recesiune economică.
    Dosarul este sensibil și cred că a apărut la vedere în urma scandalului Vw. Asemenea dosare se soluționează în spatele ușilor închise unde unii politicieni beau șampanie și aranjează finanțele.