Apple si FBI devin ostile, se ataca reciproc prin acuzatii grave date in presa

Ieri Ministerul de Justitie din SUA a depus la o instanta americana un raspuns oficial la apelul Apple privind decizia care o obliga sa deblocheze un iPhone al FBI, sustinand ca cei din Cupertino ridicat in mod voit bariere tehnologice care impiedica executarea unui mandat judecatoresc.

Practic guvernul american acuza Apple ca il impiedica sa-si faca treaba si sa protejeze americanii, afirmand in acelasi timp ca FBI nu intentioneaza sa invadeze intimitatea americanilor cu cererile sale de a avea posibilitatea de a accesa date din iDevice-uri.

Apple a raspuns documentului FBI cu o conferinta telefonica tinuta cu anumiti jurnalisti, vicepresedintele senior al departamentului legal, Bruce Sewell, afirmand ca FBI-ul foloseste trucuri ieftine pentru a ataca Apple si ca documentul lor seamana cu un rechizitoriu.

Mai mult decat atat, Apple sustine ca FBI este atat de disperat incat este dispus sa foloseasca toate armele pe care le are la dispozitie si sa renunte la diplomatie pentru obtine ceea ce isi doreste, inclusiv sa transforme Apple in omul rau in toata aceasta poveste.

For the first time we see an allegation that Apple has deliberately made changes to block law enforcement requests for access. This should be deeply offensive to everyone that reads it. An unsupported, unsubstantiated effort to vilify Apple rather than confront the issues in the case. We add security features to protect our customers from hackers and criminals. And the FBI should be supporting us in this because it keeps everyone safe. To suggest otherwise is demeaning. It cheapens the debate and it tries to mask the real and serious issues. I can only conclude that the DoJ is so desperate at this point that it has thrown all decorum to the winds….

Sewell s-a declarat socat de afirmatiile celor de la FBI din moment ce Apple lucreaza cot la cot cu agentia federala pentru a o ajuta sa recupereze date importante in anchetele sale, lucru care probabil nu se va mai intampla la fel de des in viitor.

Mai mult decat atat, Sewell compara raspunsul celor de la FBI la refuzul Apple de a-i ajuta cu o teorie care ar putea spune ca FBI nu este de incredere din cauza tuturor teoriilor privind asasinarea lui John F. Kennedy.

“We would never respond in kind, but imagine Apple asking a court whether the FBI could be trusted because “there is a real question about whether J Edgar Hoover ordered the assignation of Kennedy” see conspiracytheory.com as our evidence.

Apple urmeaza sa ofere un raspuns oficial pentru FBI pana in data de 15 martie, iar pe 22 martie va avea loc o noua infatisare in fata judecatorului care analizeaza cererea FBI de a obliga Apple sa deblocheze iPhone-ul care a generat acest scandal.