Barack Obama vorbeste despre disputa dintre Apple si FBI

Ieri Barack Obama a acordat un interviu pentru o publicatie americana pe subiectul securitatii informatice si a cetatenilor americani, iar desigur ca in centru a fost scandalul pe care compania Apple si FBI il au deschis de cateva saptamani din cauza refuzului celor din Cupertino de a debloca un iPhone folosit de catre un terorist american.

Obama a afirmat ca in momentul de fata cetatenii american fac diverse concesii in ceea ce priveste intimitatea pentru ca autoritatile sa ii tina in siguranta si drept exemplu sunt date scannerele de securitate din aeroporturi, masuri similare putand fi luate pentru software.

Presedintele SUA este de parere ca software-ul pentru terminale mobile care nu poate fi accesat nici macar de catre producator este periculos deoarece infractorii se pot folosi de terminalele mobile care il ruleaza pentru a se ascunde de autoritati si a comite infractiuni fara a fi condamnati.

Desi afirma ca sistemele de operare pentru terminale mobile nu trebuie blocate in totalitate, Barack Obama sustine ca se va asigura prin adoptarea de legi noi ca autoritatile nu pot accesa orice terminale mobile fara drept sau monitorizare, lucru care in trecut nu a functionat.

The question we have to ask is if technologically it is possible to make an impenetrable device or system where the encryption is so strong there’s no key, there’s no door, at all, then how do we apprehend the child pornographer? How do we solve or disrupt a terrorist plot? What mechanisms do we have available to even do simple things like tax enforcement if in fact you cant crack that at all. If the government can’t get in, everyone is walking around with a swiss bank account in their pocket.

Era improbabil ca Barack Obama sa ia partea Apple in disputa cu FBI, iar daca urmariti interviul de mai jos veti vedea si alte afirmatii interesante facute de catre presedintele SUA pe aceasta problema.