Iata legea care ar putea forta Apple sa creeze un iOS vulnerabil

In cursul noptii trecute a aparut pe internet o prima versiune a unei legi create de catre doi senatori americani, ea avand rolul de a forta companiile IT sa creeze portite de acces in sistemele lor de operare pentru produse.

Numita The Compliance with Court Orders Act of 2016, legea sustine ca nicio persoana sau entitate nu este mai presus de lege, dar si ca marile companii IT sau operatorii telecom trebuie sa protejeze siguranta cetatenilor prin masuri de securitate proprii si sisteme care sa ofere acces la date la nevoie.

Cei doi senatori au inclus in lege si un paragraf care ar impiedica orice agentie guvernamentala sa dicteze modul in care trebuie dezvoltat un sistem de operare pentru a se putea extrage informatii, insa obiectul principal al acestei lege are exact aceasta idee la baza.

Mai mult decat atat, orice fel de date care sunt criptate in tranzit sau in produsele utilizatorilor, trebuie sa poata fi decriptate de catre compania care a creat respectivul software sau produs, deci fiecare companie trebuie sa aiba chei pentru decriptarea datelor.

To uphold both the rule of law and protect the interests and security of the United States, all persons receiving an authorized judicial order for information or data must provide, in a timely manner, responsive, intelligible information or data, or appropriate technical assistance to obtain such information.

Desigur ca expertii in securitate informatica au criticat aceasta prima versiune a legii si au spus ca ea este absurda si extrem de periculoasa, insa americanii pun foarte mare pret pe securitatea nationala si sunt dispusi sa incalce constitutia pentru a crea sisteme care sa-i tina in siguranta.

The absurdity of this bill is beyond words. Due to the technical ineptitude of its authors, combined with a hunger for unconstitutional governmental powers, the end result is a very dangerous document that will weaken the security of America’s technology infrastructure. This will affect everything from the iPhone you hold in your pocket to how data is transmitted over the Internet, allowing the government to effectively break all electronic commerce and Internet security. This is bad legislation in every way, and it very subtly allows for unconstitutional government control of private industry.

Desi aceasta lege a fost scrisa in acest format, ea nu va ajunge in plenul Congresului pentru vor pana la alegerile prezidentiale din toamna, iar Barack Obama a anuntat ca nu o va sustine, asa ca ramane de vazut daca vor exista suficienti politicieni care sa ii ofere un vot pozitiv cand se va ajunge la vot.