iPhone: calatoria de 800.000 de kilometri din fabrica si pana in buzunar

iPhone-urile companiei Apple sunt compuse dintr-o multitudine de componente care sunt asamblate in fabrici Foxconn si Pegatron, ele fiind adunate din diverse colturi de pe planeta, distantele parcurse insumand o calatorie pana la luna si inapoi pe pamant.

Intr-o carte destul de interesanta privind sistemele de transport de pe Terra, un american vorbeste despre distantele pe care le parcurg diverse marfuri de la o fabrica la alta inainte de a ajunge in mainile consumatorilor din diverse zone de pe glob.

Atentia sa a fost indreptata spre iPhone-urile companiei Apple si analizand fiecare dintre componentele unui iPhone 6 Plus, el a ajuns la concluzia ca toate componentele smartphone-ului parcurg 800.000 KM inainte de a fi transformate intr-un produs finit.

Pentru a calcula aceasta cifra au fost luate in calcul toate componentele mari si mici, plus cele din care sunt asamblate unele componente principale, distantele parcurs de la furnizor la fabrica si apoi la asamblare fiind adunate de catre autor.

The transportation complexity is magnified further because many components do not move in a simple path from supplier to final assembly. Some go on a hopscotching world tour from one country to the next and back again as one piece is joined to another to create an assembly, which is then moved elsewhere in the world for another part to be inserted or attached.

Saptamana trecuta v-am prezentat lista furnizorilor folositi de catre compania Apple pentru a fabrica diversele sale produse vandute in lumea intreaga, iar cu ajutorul acestei noi analize aflam si cat de complexa este procedura de a fabrica un iPhone.