Prima Pagina Google Comisia Europeana acuza oficial Google de practici antitrust cu platforma Android

Comisia Europeana acuza oficial Google de practici antitrust cu platforma Android

Comisia Europeana a anuntat in cursul acestei zile ca va depune o plangere pentru practici antitrust impotriva companiei Google din cauza modului in care a gandit Android si il livreaza in smartphone-urile vandute pe continentul european de catre diverse producatori de terminale Android.

Conform celor de la Comisia Europeana, in Android cei de la Google prioritizeaza in mod ilegal propriile servicii in fata celor competitoare, actiunile de acest gen fiind contrare legislatiei europene, asa ca Google ar putea fi in final amendata si obligata sa renunte la practici.

In urma unei investigatii ce a durat 1 an, reprezentantii CE sustin ca Google a abuzat de pozitia dominanta pe care a avut-o pe piata pentru a obliga producatorii de terminale Android sa oblige utilizatorii sa foloseasca serviciile Google in smartphone-uri sau tablete, ele fiind setate ca predefinite in dispozitive.

Din cauza acestor clauze de licentiere abuzive, cei de la UE sustin ca Google a creat un monopol pentru anumite servicii si a inhibat concurenta sa se dezvolte, iar acum ar putea fi nevoita sa isi schimbe practicile pentru ca terminalele Androi sa mai poata fi vandute in Europa.

Google Search pre-installed and set as the default, or exclusive, search service on most Android devices sold in Europe. Our preliminary view is that Google has abused its dominant position. If a manufacturer wishes to pre-install Google proprietary apps, Google requires it to enter into an ‘Anti-Fragmentation Agreement’ that commits it not to sell devices running on Android forks.

Practicile celor de la Google sunt cunoscute de ani si ani de zile, insa UE s-a gandit abia acum sa rezolve problema modului in care compania Google licentiaza sistemul de operare Android pentru partenerii sai, insa schimbarea obligatiilor de licentiere reprezinta doar o parte a problemei.

Cei de la UE pot impune amenzi de pana la 7 miliarde de dolari impotriva Google pentru practicile sale, iar batalia va fi dusa la Curtea Europeana de Justitie, acolo Google avand posibilitatea de a isi demonstra nevinovatia.

 • unixes

  Bine ar fi sa poata lua ceva banuti de pe google

 • ionix

  “compania Apple licentiaza sistemul de operare Android” cred ca este o greseala …

 • Droid

  Citez: “Comisia Europeana… va depune o plangere pentru practici antitrust impotriva companiei Google din cauza modului in care a gandit Android si il livreaza…”

  Pai nu e chiar asa. In ciorba asta intra doua notiuni care nu au legatura:

  1. Android – este open source, il poate instala orice producator fara ca Google sa impuna vreo conditie. Fiecare producator poate utiliza orice magazin online (exista destule, inclusiv Samsung are unul…), orice Search Engine, orice Browser, etc.
  2. Pachetul de Servicii Google : acces la Google Play, Maps, Chrome, Search, Drive, etc – astea sunt aplicatii ale Google. Producatorii SOLICITA sa fie instalate pe deviceuri. Monetizarea pentru intregul pachet vine preponderent din Google Search.
  3. Orice utilizator poate modifica programele implicite. Nu imi place Chrome/Maps/Google Play? Instalez Opera/Here Maps/Aptoide si le marchez ca implicite. Si nu mai vad NICIODATA Chrome/Maps/Google Play, etc.

  Deci producatorii SOLICITA Pachetul de Servicii Google dupa care Comisia Europeana face scandal ca… antitrust. Si uite asa ajungem ca in China unde Pachetul de Servicii Google este interzis. Ma rog, acolo din alte motive…

 • theBeast

  cum stiti voi totul…adica aia de la UE este prosti si vorbeste aiurea.noroc cu atotstiutorii ca voi

 • Este o mare diferenta. Apple nu licentiaza ceva spre altii, sunt produsele ei. La Google si Microsoft e cu totul alta treaba.

 • sorin

  Nu are nici o legatura licentierea cu abuzul de pozitie dominanta . Treaba se refera la obligativitatea de a utiliza servicii si software “impuse” odata cu utilizarea unui sistem de operare . Cu totate ca , asa cum a mentionat un coleg mai sus , serviciile respective nu sunt chiar impuse .
  Nu vad diferenta decat in “pozitia dominanta” in care Apple nu se incadreaza . Altfel practicile Apple au o mult mai mare doza de impunere si discriminare .

 • Viorel Predatorul

  Ma indoiesc de reusita Comisiei Europene in cazul asta. Poate ca functionarii care au anchetat cazul sunt juniori, altfel nu inteleg cum de au ajuns la concluziile astea.

  – In primul rand, Google nu obliga producatorii de hardware sa NU instaleze alte produse software concurente.
  – In al doilea rand, utilizatorul are posibilitatea oricand sa dezactiveze produsele default ale Google, si sa defineasca alte aplicatii ca default.

  In cazul Microsoft (Internet Explorer), niciuna din ipotezele de mai sus nu era satisfacuta: Microsoft nu permitea sa dezinstalezi IE, iar computerele veneau fara niciun alt browser instalat in sistemul de operare.
  Sper ca daca Google a gresit, sa isi repare greseala, insa nu vad unde este greseala aici. Cine vrea sa dezvolte sisteme de operare care sa concureze cu Google, este liber sa o faca. Google a ajuns la performanta de a avea o pozitie uriasa pe piata prin calitatea produselor oferite, cuplata cu gratuitatea acestora. In niciun caz nu a ajuns sa detina 80% cota de piata pe baza practicilor anticoncurentiale.

 • sorin

  O greseala este – in toate telefoanele care ruleaza Google Android , sunt o multime de aplicatii si procese ale Google , care nu pot fi dezinstalate , ba chiar crapa sistemul de operare , daca dezinstalezi unele sub root .
  Toata lumea spune ca Samsung baga bloat , dar cand te uiti ce baga Google intr-un telefon , te ia groaza . Si sunt obligatorii cumva . Ele lipsesc in Androidele chinezesti si Android-ul merge si fara ele , chiar cu 512Mb de memorie .
  Nu stiu insa unde bate Comisia Europeana , pt ca fiecare producator o sa-si bage rahaturile in propriul system de operare .

 • sorin

  De accord , dar sistemul este “prea mult Google” pt ceva open source . . Eu cred ca tot ce apartine Google sau Samsung sau oricarui alt producator , ar trebui sa poata fi dezinstalat fara sa afecteze sistemul .
  Nu sunt fan Cyanogen , AOSP sau al altei distributii , dar alea sunt ce trebuie sa fie Android . Customizarile , optiunile, functiile adugate de diversi producatori trebuie sa fe optionale – si nu sunt.
  Oricum Android este la ani lumina in fata iOS din punctul asta de vedere – imi imaginez ca daca ai incerca sa scoti din iOS doar un singur proces , nu ar mai boot-a . Oricum utilizatorii de iOS nici nu stiu ce-i aia , sau nu au habar ce ruleaza in telefoanele lor .