Comisia Europeana acuza oficial Google de practici antitrust cu platforma Android

Comisia Europeana a anuntat in cursul acestei zile ca va depune o plangere pentru practici antitrust impotriva companiei Google din cauza modului in care a gandit Android si il livreaza in smartphone-urile vandute pe continentul european de catre diverse producatori de terminale Android.

Conform celor de la Comisia Europeana, in Android cei de la Google prioritizeaza in mod ilegal propriile servicii in fata celor competitoare, actiunile de acest gen fiind contrare legislatiei europene, asa ca Google ar putea fi in final amendata si obligata sa renunte la practici.

In urma unei investigatii ce a durat 1 an, reprezentantii CE sustin ca Google a abuzat de pozitia dominanta pe care a avut-o pe piata pentru a obliga producatorii de terminale Android sa oblige utilizatorii sa foloseasca serviciile Google in smartphone-uri sau tablete, ele fiind setate ca predefinite in dispozitive.

Din cauza acestor clauze de licentiere abuzive, cei de la UE sustin ca Google a creat un monopol pentru anumite servicii si a inhibat concurenta sa se dezvolte, iar acum ar putea fi nevoita sa isi schimbe practicile pentru ca terminalele Androi sa mai poata fi vandute in Europa.

Google Search pre-installed and set as the default, or exclusive, search service on most Android devices sold in Europe. Our preliminary view is that Google has abused its dominant position. If a manufacturer wishes to pre-install Google proprietary apps, Google requires it to enter into an ‘Anti-Fragmentation Agreement’ that commits it not to sell devices running on Android forks.

Practicile celor de la Google sunt cunoscute de ani si ani de zile, insa UE s-a gandit abia acum sa rezolve problema modului in care compania Google licentiaza sistemul de operare Android pentru partenerii sai, insa schimbarea obligatiilor de licentiere reprezinta doar o parte a problemei.

Cei de la UE pot impune amenzi de pana la 7 miliarde de dolari impotriva Google pentru practicile sale, iar batalia va fi dusa la Curtea Europeana de Justitie, acolo Google avand posibilitatea de a isi demonstra nevinovatia.