Apple va lansa un nou ecran Thunderbolt 5K cu placa video integrata

Va spuneam dimineata ca ecranele Thunderbolt vandute de catre compania Apple au inceput sa dispara din stocurile magazinelor din SUA si alte zone de pe planeta, acest lucru sugerand faptul ca urmeaza o actualizare a acestei serii de produse la 5 ani distanta de cea anterioara.

Conform unor surse apropiate companiei Apple, noul ecran Thunderbolt 5K urmeaza sa ofere o rezolutie de 5120 × 2880 pixeli, similara cu cea a ecranului iMac 5K, insa compania Apple are si o surpriza pregatita, ea urmand a integra o placa video in acest nou ecran.

Acum daca va intrebati de ce ar lansa Apple un ecran Thunderbolt 5K cu o placa video incorporat,a ei bine motivatia are la baza ideea de a oferi compatibilitate viitoare cu cat mai multe Mac-uri pe care cei din Cupertino intentioneaza sa le lanseze pe piata in anii urmatori.

Avand in vedere ca MacBook si MacBook Air nu au placi grafice suficient de puternice pentru a sustine o rezolutie 5K a unui monitor, iar unele modele ale MacBook Pro sunt in aceeasi situatie, integrarea unei placi grafice intr-un ecran Thunderbolt 5K era cea mai simpla solutie de a oferi compatibilitate cu toate Mac-urile.

… the new ‘Thunderbolt Display’ will likely feature a 5K resolution display 5120×2880 pixels. Moreover, sources indicate that Apple will take the display in a surprising direction, specifically suggesting that Apple plans to integrate a dedicated external GPU into the display itself

Noul OS X 10.12, sau macOS 10.12, va avea software capabil sa determine pe loc daca la conectarea unui Mac trebuie folosita placa grafica integrata in ecranul Thunderbolt, sau cea a Mac-ului, astfel ca totul se va intampla automat pentru a afisa rapid imaginile.

Desi ecranul Thunderbolt 5K urmeaza sa fie similar sau chiar identic cu ecranul din iMac 5K, design-ul carcasei exterioare va fi modificat pentru a permite integrarea unei placi grafice suficient de capabile sa ii sustina rezolutia, deci vorbim cel mai probabil despre o unitate mai groasa.

Noul ecran Thunderbolt 5K urmeaza sa fie anuntat de catre compania Apple in cadrul WWDC 2016, el putand fi pus in vanzare la foarte scurt timp dupa aceea, sau poate abia din toamna, pentru a avea si compatibilitatea necesara care va fi disponibila doar intr-un OS X nou.