Prima Pagina Apple Apple va lansa un nou ecran Thunderbolt 5K cu placa video integrata

Apple va lansa un nou ecran Thunderbolt 5K cu placa video integrata

Va spuneam dimineata ca ecranele Thunderbolt vandute de catre compania Apple au inceput sa dispara din stocurile magazinelor din SUA si alte zone de pe planeta, acest lucru sugerand faptul ca urmeaza o actualizare a acestei serii de produse la 5 ani distanta de cea anterioara.

Conform unor surse apropiate companiei Apple, noul ecran Thunderbolt 5K urmeaza sa ofere o rezolutie de 5120 × 2880 pixeli, similara cu cea a ecranului iMac 5K, insa compania Apple are si o surpriza pregatita, ea urmand a integra o placa video in acest nou ecran.

Acum daca va intrebati de ce ar lansa Apple un ecran Thunderbolt 5K cu o placa video incorporat,a ei bine motivatia are la baza ideea de a oferi compatibilitate viitoare cu cat mai multe Mac-uri pe care cei din Cupertino intentioneaza sa le lanseze pe piata in anii urmatori.

Avand in vedere ca MacBook si MacBook Air nu au placi grafice suficient de puternice pentru a sustine o rezolutie 5K a unui monitor, iar unele modele ale MacBook Pro sunt in aceeasi situatie, integrarea unei placi grafice intr-un ecran Thunderbolt 5K era cea mai simpla solutie de a oferi compatibilitate cu toate Mac-urile.

… the new ‘Thunderbolt Display’ will likely feature a 5K resolution display 5120×2880 pixels. Moreover, sources indicate that Apple will take the display in a surprising direction, specifically suggesting that Apple plans to integrate a dedicated external GPU into the display itself

Noul OS X 10.12, sau macOS 10.12, va avea software capabil sa determine pe loc daca la conectarea unui Mac trebuie folosita placa grafica integrata in ecranul Thunderbolt, sau cea a Mac-ului, astfel ca totul se va intampla automat pentru a afisa rapid imaginile.

Desi ecranul Thunderbolt 5K urmeaza sa fie similar sau chiar identic cu ecranul din iMac 5K, design-ul carcasei exterioare va fi modificat pentru a permite integrarea unei placi grafice suficient de capabile sa ii sustina rezolutia, deci vorbim cel mai probabil despre o unitate mai groasa.

Noul ecran Thunderbolt 5K urmeaza sa fie anuntat de catre compania Apple in cadrul WWDC 2016, el putand fi pus in vanzare la foarte scurt timp dupa aceea, sau poate abia din toamna, pentru a avea si compatibilitatea necesara care va fi disponibila doar intr-un OS X nou.

 • Srb Srb

  foarte bine pt apple ca anul acesta se focuseaza pe linia mac, doar iphone si ipad…mai pun si ei pauza daca tot nu pot face de toate intr-un an macar o data pe an. anu asta mac si anul viitor iphone

 • Srb Srb

  ideea este buna si pt cei ce au mai multa putere grafica, mai ales cei cu macbook hd 515 sau viitorul macbook pro 13″ hd550 , gen gamers etc…dar din ce am inteles si mai mult ca sigur asa va fi..nu va suporta macbook air…doar usb-c ca port si usb-c/thunderbolt 3 deci doar mac noi

 • Droid

  ‘Gen gamers’ nu frecventeaza ‘ecosistemul’ Apple pe motiv de hardware slab si lipsa titluri…
  Deci toata ciorba aia se adreseaza americanilor si hipsterilor. Nu gamerilor.

 • Srb Srb

  Una e sa fii casual gamer si alta..adica pt cineva care are un mac cu placa integrata slaba merge..si ai windows nativ prin bootcamp. Oricum cine isi ia mac pt a figamer?!!
  Copii sa isi ia msi alienware sau sisteme cu placi nvidia 1080

 • sorin

  Nu placa video e problema jocurilor pe Mac ci API-ul 3D – adica OpenGL -ul lui Apple care e foarte inapoiat si nu ofera performanta , functiile si capabilitatile DirectX .
  Altfel Apple a incercat sa peticeasca sacul , stiind foarte bine ca marea majoritate a Mac-urilor au placi video slabe , oamenii cumparand modele mai ieftine doar ca se laude ca au mac . Sa vedem cati or sa cumpere ecranul asta , care numai ieftin nu o sa fie – doar ca sa suplineasca o placa video slaba .