Cu cat ar fi mai scump un iPhone asamblat in SUA ?

Alegerile prezidentiale din SUA au adus compania Apple in centrul atentiei, unii dintre candidati afirmand ca terminalele iPhone ar trebui sa fie asamblate in SUA pentru a se crea locuri de munca la nivel local, compania Apple urmand a avea costuri mai mari cu fabricarea produselor.

Desi exista sanse zero ca Apple sa mute procesul de fabricare al iPhone in SUA, profesorul unei cunoscute universitati din SUA, M.I.T. a facut un calcul pentru a vedea cu cat ar putea creste pretul iPhone daca Apple s-ar gandi intr-adevar sa asambleze dispozitivele in SUA.

Conform acestui calcul, pretul de vanzare al iPhone ar putea creste cu 30 – 40 de dolari daca asamblare ar fi mutata in SUA, insa nu pentru ca salariile angajatilor americani ar fi mai mari, ci pentru ca Apple ar trebui sa transporte componentele din Asia, unde sunt fabricate, in SUA.

In baza acestei schimbari, pretul final al iPhone ar urma sa creasca cu pana la 5%, daca aceasta schimbare va fi infaptuita, iar el fie va fi suportat de catre compania Apple, lucru putin probabil, fie va trebui suportat tot de catre utilizatorii finali, asa cum se intampla de obicei.

That’s partly because labor costs are higher in the U.S., but mostly it’s because additional transportation and logistics expenses would arise from shipping parts, and not just the finished product, to the U.S. This means that assuming all other costs stayed the same, the final price of an iPhone 6s Plus might rise by about 5 percent.

Costurile cu salariile angajatilor nu ar fi foarte importante deoarece fabricile in care se asambleaza terminale iPhone inceps a fie robotizate, numarul angajatilor scazand serios in fabricile Foxconn dupa instalarea robotilor pe liniile de asamblare.

In SUA situatia ar fi similara, insa Apple ar trebui sa faca investitii enorme in construirea fabricilor si apoi in transportarea materialelor, iar o asemenea strategie nu este logica pentru companie.