Fotografierea cu smartphone-ul poate intensifica placerea experientelor din calatorii

In timp ce oamenii ar putea crede ca oprirea pentru a face fotografii in timpul vacantelor lor ar putea face experienta mai putin placuta pentru ca nu profita de frumusetile intalnite, un nou studiu arata ca persoanele care fac fotografii cu experientele lor, se bucura de acestea mai mult decat cei care nu fac acest lucru.

Realizat de catre o echipa comuna de psihologi de la Universitatea din California de Sud, Universitatea Yale si la Universitatea din Pennsylvania, cercetarea este prima investigatie vasta care examineaza modul in care fotografierea afecteaza placerea oamenilor vis a vis de experientele lor.

“We show that, relative to not taking photos, photography can heighten enjoyment of positive experiences by increasing engagement,”

Cercetatorii au prezentat o serie de noua experimente care implica peste 2.000 de participanti in domeniu si laboratorul proiectat pentru a examina efectul din a face fotografii in urma unor experiente.

In fiecare experiment, indivizii au fost rugati sa participe la o activitate si au fost fie instruiti sa faca fotografii in timpul activitatii sau nu. Dupa aceea, participantii au completat un studiu proiectat pentru a masura nu numai bucuria lor, ci angajamentul lor in experienta. In aproape fiecare caz, oamenii care au facut fotografii au raportat niveluri mai ridicate de bucurie.

“One critical factor that has been shown to affect enjoyment is the extent to which people are engaged with the experience,”

In cadrul unui experiment, indivizii au fost instruiti sa fie propriul ghid al unui exponat in muzeu in timp ce poarta ochelari care urmareau si analizau miscarile ochilor.

Cercetatorii au descoperit ca cei care au fotografiat exponatele au petrecut mai mult timp examinand artefactele in exponatele decat cei care pur si simplu le observau, fara a le fotografia.

Totusi, exista si situatii in care cei care tind mai mult sa fotografieze decat sa observe,nu au fost tocmai fericiti, deoarece, unii de exemplu,cei carora le place sa faca poze profi, erau prea preocupati cu echipamentele voluminoase si aparate de fotografiat greu de manipulat.