Tarile ale caror cetateni sunt mai inteligenti inregistreaza un grad mai mic de piratare de continut

Piratarea este o problema globala, una atat de mare incat autoritatile incep sa aplice amenzi sau sa trimita in judecata cetateni pentru piratarea de continut, creatorii diverselor tipuri de continut cerand pedepse si mai aspre pentru cei care pirateaza.

Un studiu publicat recent de catre germani releva totusi faptul ca tarile care au cetateni cu un IQ ridicat inregistreaza un nivel de piratare mai mic decat tarile in care cetatenii au IQ-ul scazut, iar graficul de mai jos prezinta detaliat rezultatele pentru fiecare tara.

Studiul facut de catre germani compara date privind nivelul de IQ al cetatenilor din 100 de tari de pe glob, concluziile sale relevand faptul ca in tarile cu cetateni inteligent se pirateaza mai putin, insa nu vorbim aici despre nivelul de trai sau puterea de cumparare, ci doar despre nivelul de inteligenta.

Exceptii de la regula sunt China, unde exista un nivel ridicat al inteligentei cetatenilor, dar si o rata foarte mare de piratare, sau Africa de Sud, unde nivelul de inteligenta este scazut, iar piratarea se realizeaza la un nivel foarte scazut.

“We find that intelligence has statistically significant negative impact on piracy rates. After controlling for the potential effect of outlier nations in the sample, software piracy rate declines by about 5.3 percentage points if national IQ increases by 10 points.”

Daca va uitati cu atentie, veti deslusi si indicativul Romaniei in imaginea de mai jos, tara noastra avand un nivel mediu de intenligenta si un nivel mediu spre ridicat in ceea ce priveste piratarea, iar aceste rezultate se cam potrivesc cu ceea ce se intampla in tara noastra.

Oricat s-ar chinui autoritatile sa eradicheze piratarea, este putin probabil ca acest lucru sa se infaptuiasca in masura in care isi doresc ele, toate tentativele de a inchide mari website-uri care distribuie continut piratat fiind pana acum sortite esecului.

piratare inteligenta