Romania are 19 milioane de conexiuni de internet

Romania este o tara a contrastelor, iar chiar daca nu avem bani pentru foarte multe, ceea ce putem finanta este dezvoltarea unei infrastructuri de internet de banda larga, peste 19 milioane de conexiuni de acest tip fiind active in momentul de fata in tara noastra, conform celor de la ANCOM.

In imaginea de mai jos puteti vedea un grafic al evolutiei conexiunilor de internet in Romania in ultimii 7 ani, atat cele fixe, cat si cele mobile avand parte de o evolutie surprinzatoare, 2012 fiind anul in care s-a inregistrat cea mai mare crestere comparativ cu un an anterior.

Conform celor de la ANCOM, in 2015 jumatate dintre conexiunile fixe de banda larga ofereai viteze de download de minim 100 Mbps, o situatie unica in Uniunea Europeana, tara noastra avand de 5 ori mai multe conexiuni de acest tip decat media europeana pentru tarile uniunii.

La finalul anului 2015, peste jumătate din liniile fixe de internet din România permiteau viteze de descărcare (download) de peste 100 Mbps. Situația este unică în Uniunea Europeană, unde abia 11% din linii permiteau astfel de performanțe la jumătatea anului 2015. În timp ce numărul de linii de internet fix de mare viteză continuă creșterea liniară cu care ne-am obișnuit pe parcursul ultimilor ani, utilizarea internetului fix crește în ritmuri susținute: la 91 GB, traficul mediu lunar pe linie de internet fix din România înregistrează niveluri excepționale în Europa.

Mai mult decat atat, media de consum de internet fix in Romania este de 91 GB pe luna per utilizator, semn ca oamenii nu doar navigheaza pe internet, ci descarca si destul continut, sau se joaca online, traficul facut in Romania fiind mai mare decat cel inregistrat la nivel european.

conexiuni internet Romania

La sfarsitul anului 2015 erau 14.7 milioane de conexiuni 3G/4G active in Romania, o cifra impresionanta care a fost atinsa multumita investitiilor masive facute de catre operatorii de telefonie mobila in infrastructura pentru cele doua tipuri de tehnologii, iar cresterea va continua cu siguranta si in cursul acestui an.

Avântul internetului mobil este pus în evidență de ritmurile accelerate de creștere și dezvoltare pe toate planurile, atât extensiv, cat și intensiv: de numărul de conexiuni (27% CAGR – rata de creștere anuală compusă, în perioada 2013-2015), de tehnologiile utilizate (94% din cele 14,7 milioane conexiuni mobile active la finalul anului 2015 erau 3G sau 4G), dar și de nivelurile traficului de internet mobil și de extinderea acoperirii LTE.

Conform celor de la ANCOM, traficul mediu de internet mobil facut de catre un utilizator din Romania era de 0.28 GB in 2014 si a crescut la 0.46 GB in 2015, insa per total traficul facut de pe terminale mobile in tara noastra reprezinta numai 2% din traficul total de internet.

Practic, la o populatie estimata la aproximativ 19 – 20 de milioane de locuitori in momentul de fata, exista 19 milioane de conexiuni de internet activa, adica in medie cate una pentru fiecare locuitor al tarii, insa pe masura ce numarul populatiei scade, numarul conexiunilor la internet va continua, cel mai probabil, sa creasca.