Prima Pagina Apple Apple raspunde acuzatiilor Spotify, poate porni un nou scandal in SUA

Apple raspunde acuzatiilor Spotify, poate porni un nou scandal in SUA

Ieri v-am spus ca Spotify a acuzat compania Apple de faptul ca refuza sa ii publice in App Store o actualizare pentru aplicatia prin care sunt accesate functiile serviciului sau de streaming audio, suedezii afirmand ca acest lucru afecteaza atat imaginea companiei, cat si experienta de care au parte persoane care-i folosesc serviciu.

In raspuns la aceste acuzatii, seful departamentului juridic din cadrul Apple, Bruce Sewell, a publicat o scrisoare de 3 pagini in care ofera cateva raspunsuri, dar face si cateva acuzatii impotriva Spotify, iar de aici lucrurile probabil vor evolua spre o confruntare din care suedezii vor iesi probabil mult mai sifonati.

Pentru inceput Sewell afirma ca Spotify a profitat enorm de pe urma existentei aplicatiei sale in App Store, ea generand peste 160 de milioane de descarcari din 2009 si pana in prezent, avocatul sef al Apple afirmand ca suedezii ar fi castigat cateva sute de milioane de dolari de pe urma acestor descarcari facute pe iDevice-urile Apple.

Mai mult decat atat, Apple se arata a fi jignita de faptul ca Spotify minte in mod public in legatura cu motivele in baza carora actualizarea pentru aplicatia lor este respinsa pentru publicare in App Store, aceasta incalcand regulile Apple.

There can be no doubt that Spotify has benefited enormously from its association with Apple’s App Store. Since joining the App Store in 2009, Apple’s platform has provided you with over 160 million downloads of your app, resulting in hundreds of millions of dollars in incremental revenue to Spotify. That’s why we find it troubling that you are asking for exemptions to the rules we apply to all developers, and are publicly resorting to rumors and half-truths about our service.

Mai exact, Spotify incearca sa publice in App Store o aplicatie care el permite utilizatorilor sa cumpere abonamente pentru serviciul sau de streaming direct prin website-ul propriu si nu prin iTunes Store, asa cum cere Apple, aceasta metoda eliminand necesitatea ca 30% din pretul abonamentului Spotify sa fie platit catre Apple, asa cum se intampla cu orice abonamente.

Cei de la Apple au cerut ca Spotify sa rezolve aceasta problema, iar apoi aplicatia va fi publicata in App Store, insa suedezii au actualizat aplicatia si au trimis o noua versiune, care contine acelasi sistem de abonare, iar desigur ca Apple nu a fost multumita de de aceasta schimbare, asa ca a decis sa respinga actualizarea si va continua sa o faca daca lucrurile nu se vor schimba.

During a number of discussions between our team and Spotify, we explained why this sign-up feature did not comply with our guidelines and requested you resubmit a compliant version of the app. On June 10, Spotify submitted another version of the app which again incorporated the sign-up feature directing App Store customers to submit an email address so they could be contacted directly by Spotify in a continued attempt to get around our guidelines. Spotify’s app was again rejected for attempting to circumvent in-app purchase rules, and not, as you claim, because Spotify was simply seeking to communicate with its customers.

Practic, Apple incearca sa oblige Spotify, asa cum face cu toti dezvoltatorii de aplicatii, sa vanda abonamente pentru servicii prin intermediul iTunes Store, pentru ca ea sa incaseze 30% din banii platiti de utilizatori, insa Spotify incearca sa reziste acestei strategii pentru a putea incasa toti banii, fara a plati nimic catre Apple.

In aceasta situatie, Apple gazduieste gratuit aplicatia Spotify si nu castiga absolut nimic din prezenta sa in App Store, situatia nefiind pe placul americanilor, asa ca daca Spotify nu modifica metoda de abonare la serviciile sale, aplicatia sa ar putea fi retrasa complet.

Detalii suplimentare din scrisoarea lui Bruce Sewell gasiti aici.

 • Viorel Predatorul

  Prin retragerea aplicației din App Store, ar pierde și Apple. Spotify ar putea lăsa produsul doar pentru platforma Android, iar utilizatorii de ios ar putea migra către Android.
  Mi se pare un preț prea mare să ceri 30% pentru găzduirea aplicației. Și culmea: strategia asta este împotriva consumatorului, care trebuie să plătească lunar +30% față de prețul normal al Spotify, doar pentru că au avut nevoie o singură dată să instaleze aplicația din App Store.
  Voi ce părere aveți?

 • Srb Srb

  E ok

 • Srb Srb

  This Is Our Planet
  You’re One Of Us
  We’re Sendin’ Out
  A Major Love
  And This Is Our
  Message To You

 • Srb Srb

  We’re Bringin’ Brighter Days
  They’re All In Line
  Waitin’ For You
  Can’t You See?
  You’re Just Another Part Of Me.

 • Florin

  Pai nu cred ca pe site-ul spotify abonemtul e mai mic cu 30% fata de app store. Recunosc, nu am verificat dar tind sa cred ca e acelasi preț ca in app store. Daca greșesc, scuze 🙂

 • amfetamin

  O da,daca nu am spotify pe iPhone nu pot sa trăiesc,fug repejor in brațele primul android ce-mi iese in cale si arunc iPhone-ul la gunoi! Mai ales la noi in Romănica unde nexam spotify. 😄😄😄

 • Viorel Predatorul

  Din cei 100 milioane de utilizatori la nivel global, pot fi vreo 3-10 milioane pentru care Spotify este un “deal breaker”.
  E haios ca Apple nici nu stie unde este Romania, dar fanii din Romania si-ar da viata pentru Apple :)) E ca si cum ai fi indragostit de tipa aia misto din liceu, pentru care ti-ai da viata, dar pentru care tu esti un tocilar lipsit de importanta, si pe care il ignora de fiecare data.

 • amfetamin

  Mă lasă rece faptul ca Apple nu știe unde e România si ca nu da 2 bani pe noi. Atâta timp cât produsele sale îmi satisfac cerințele ramân alături de ei,cand nu…nu-i stress sa trec la concurenta,deși recunosc ca-mi va fi foarte greu. Dar sa-mi dau viața pt Apple? Cred ca exagerezi chiar daca ai spus-o sub forma de glumă. Singura persoana pt care mi-as da viața fara sa clipesc e fiul meu,restul e can can.

 • Viorel Predatorul

  Bravo! Ești un tătic de materiale de calitate 🙂

 • Srb Srb

  tu nu intelegi ca asta vorbeste ciudatenii doar sa para inteligent.

 • Srb Srb

  damian vezi ca viorel a simtit nevoia sa te contrazica in ceva luuung. Dar el uita ca si apple plateste angajatii si serverele pt a tine apple music in picioare world wide…dar nah tragi tu concluziile 🙂

 • r4mos

  apple ar trebui sa incaseze bani din ceea ce se pricepe.. nu sa incerce sa fure cate putin de oriunde :)) 30% .. e un procentaj prea mare.. poate spotify are doar 20% din abonament cum sa dai 30% celor de la apple mi se pare o mare prostie..!

 • V.P

  sunt 30% frate , asta e jaf la drumul mare .

 • Srb Srb

  cum sa fie jaf cand ceilalti sunt de acord?

 • Viorel Predatorul

  E clar că oricine poate căuta pe Google Maps și poate vedea unde e România. Mesajul din spatele cuvintelor mele era mai subtil, și anume că pentru Apple, România nu prea există. Una e să oferi caracteristici în română, o rețea de magazine în România, și alta e să faci un amărât de back office în Brașov.
  Mă rog… Tu nu pricepi lucrurile astea :)))

 • Viorel Predatorul

  Din lipsă de alternative, normal că acceptă. Dacă ar fi concurență pe magazine de tip App Store, Apple nu ar avea șanse cu tarifele astea.

 • Viorel Predatorul

  Din 10 euro, tu plătești 30% pentru Apple 🙂

 • Solutia e usoara, Spotify sa mareasca pretul cu 30%+ celor care cumpara din aplicatie direct PE IOS 🙂 si daca cumpara de pe web sa fie pretul original.