SUA incearca sa blocheze tentativa UE de incasa retroactiv impozitele datorate de Apple

Intr-o miscare foarte neobisnuita pentru multi din Uniunea Europeana, seful Trezoreriei americane, Jacob J. Lew urmeaza sa se intalneasca zilele acestea cu Margrethe Vestager, comisarul european pentru concurenta, pentru a o convinge sa nu incaseze retroactiv impozitele datorate de catre Apple in Europa.

Apple este investigata de peste 2 ani de zile de Comisia Europeana pentru un posibil acord ilegal facut cu guvernul din Irlanda, cei din Cupertino platind taxe pe profit de doar 2.5% pentru tot profitul incasat in Europa, asta desi in mod normal procentul ar fi trebuit sa fie de aproape 6 ori mai mare.

Investigatia Comisiei Europene se apropie incet, dar sigur, de final, iar seful Trezoreriei SUA incearca sa impiedice Comisia Europeana sa oblige Apple sa plateasca retroactiv cateva miliarde de dolari pentru profitul facut in Europa, ajutorul pe care-l primeste compania americana fiind cat se poate de surprinzator.

Lew afirma ca multe companii americane sunt tratate in mod incorect de catre Comisia Europeana cand vine vorba de acorduri de acest gen facute cu statele europene, Amazon, Starbucks, Google si McDonald’s fiind in situatii similare, sau fiind amendate in trecut din cauza unor practici similare.

U.S. Treasury Secretary Jacob J. Lew is set to meet with European Union antitrust chief Margrethe Vestager as she prepares to deliver a final verdict on a probe into Apple Inc.’s tax affairs in Ireland. The showdown comes days after Vestager’s team delivered two draft decisions setting out possible scenarios for how much tax Apple owes in Ireland.

Practic, SUA se amesteca in politica interna a Europei pentru a impiedica aplicarea corecta a legii pentru companii care profita de portite din ea pentru a genera profit colosal din vanzari, iar daca urmariti evolutia Apple in ultimii ani, stiti sigur ca americanii fac profit foarte mare din produsele pe care le vand.

As vrea sa cred ca Margrethe Vestager nu va ceda presiunilor facute de catre americani pentru a trece cu vederea ceea ce a facut Apple, insa realitatea va fi cu totul diferita.