Comisia Europeana prelungeste investigatia privind practicile fiscale ale Apple

Comisia Europeana investigheaza de aproximativ 2 ani de zile practicile fiscale ale companiei Apple in Europa, scopul fiind de a afla daca americanii au beneficiat in mod ilegal de reduceri la plata taxelor datorate pentru incasarile si profitul inregistrate in Europa in ultimii 10 ani de zile.

Irlanda este tara in care ajung majoritatea incasarilor Apple din Europa, guvernul irlandez oferind americanilor facilitati fiscale prin care impozitele sunt reduse la o sesime din valoarea perceputa altor companii, iar Comisia Europeana doreste sa afle daca aceste facilitati fiscale sunt sau nu in concordanta cu legislatia din Uniunea Europeana.

Desi a trecut mult timp de la initierea verificarilor, comisarul european pentru concurenta, Margrethe Vestager, a afirmat intr-un interviu recent ca nu se stie cand va fi finalizata investigata deoarece trebuie analizate extrem de multe documente pentru ca decizia finala sa fie una corecta si legala.

Recent comisariatul condus de catre Margrethe Vestager a cerut noi informatii de la guvernul irlandez si Apple cu privire la intelegerea dintre ele, asa ca o decizie ar putea fi luata peste inca unul sau poate chiar 2 ani, iar pana atunci totul va functiona exact ca si pana in prezent.

A two-year investigation into whether Apple’s tax deal with Irish authorities gave the iPhone maker an unfair advantage will take a lot longer because of the large amount of data involved, the EU antitrust chief said on Monday. European Competition Commissioner Margrethe Vestager said she had asked Ireland for more details, which in turn raised new questions that required a response from the authorities and occasionally from Apple as well.

S-a spus acum cateva luni ca Apple ar putea fi obligata sa plateasca 8 miliarde de dolari in penalitati din cauza intelegerii incheiate in Irlanda, insa ramane de vazut ce se va intampla in final si cat se va mai prelungi investigatia autoritatilor.