Apple sufera in China din cauza concurentei locale

Unul dintre punctele importante ale conferintei de ieri pentru prezentarea rezultatelor financiare pentru T2 2016 a avut in centrul China, o tara extrem de importanta pentru compania Apple, incasarile celor din Cupertino scazand cu 33% acolo fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar aceasta este o problema majora.

Mai exact, daca in T2 2015 Apple castiga 13.3 miliarde de dolari in China, in T2 2016 incasarile au scazut la 8.8 miliarde de dolari, deci diferenta din 4.5 miliarde de dolari se imparte in scaderea vanzarilor globale de smartphone-uri si concurenta care a reusind sa vanda mai multe smartphone-uri decat anul trecut.

Tim Cook a pus scaderea incasarilor pe problemele pe care le are economia Chinei in momentul de fata, insa in realitate vorbim despre producatori precum Oppo sau Huawei, care impreuna cu Xiaomi au reusit sa fure o mare parte dintre vanzarile care in cursul anului trecut mergeau la compania Apple.

In momentul de fata compania Apple se plaseaza pe pozitia a 5-a in topul vanzatorilor de smartphone-uri din China, Huawei, Oppo, Vivo si Xiaomi pozitionandu-se in fata sa, deci nici macar Samsung nu a reusit sa se descurce mai bine in fata producatorilor locali, acest lucru afectand inclusiv incasarile coreenilor.

The smartphone startup’s China sales have been eclipsed this year by Huawei and Oppo, which have both launched sleek high-end smartphones in recent months aimed at taking on the iPhone. Huawei’s P9 sports a dual-lens camera and a slimmer profile than the iPhone 6s, while Oppo’s R9 touts the fastest battery charging on the market. Both devices come in luxury colors: gold and rose gold.

Practic, iPhone nu reuseste sa mai atraga atat de multi clienti din moment ce exista atat de multe alternative semi-premium pe piata din China, multe dintre ele copiind design-ul smartphone-urilor Apple, iar la un pret injumatatit multi chinezi fac compromisul de a cumpara un terminal Android in locul iPhone.

O scadere de 33% a incasarilor de la un an la altul reprezinta o problema enorma pentru orice fel de companie, iar desi Apple are capacitatea de a reveni din situatii de acest gen, ramane de vazut cum se va descurca acum si ce va anunta in trimestrele fiscale viitoare.