Apple critica dur bancile australiene din cauza Apple Pay

Acum cateva saptamani v-am spus ca bancile din Australia s-au coalizat impotriva Apple Pay si au inceput sa se planga autoritatilor din cauza faptului ca Apple nu vrea sa le ofere acces la sistemul de plati mobile al iPhone, implicit la chip-ul NFC prin care sunt facute tranzactiile la POS-uri.

Apple nu a raspuns atunci acestei provocari, insa avocatii sai au facut astazi o intampinare pentru o plangere depusa de catre banci la agentia australiata pentru concurenta, cei din Cupertino afirmand ca bancile doresc sa formeze un cartel prin care sa dicteze in mod colectiv termenii in care trebuie sa functioneze sistemele de plati mobile.

Cuvintele folosite de catre compania Apple sunt foarte dure,  motivatia din spatele lor stand in faptul ca Apple considera ca securitatea utilizatorilor ar fi compromisa daca bancile ar putea crea aplicatii care s-ar folosi de chip-ul NFC al iPhone pentru a facilita efectuarea de plati mobile.

In realitate, totul se invarte in jurul banilor pe care fiecare parte ii castiga din platile mobile facute de catre utilizatori, dar si in jurul ideii de a controla cat mai strans tot ceea ce fac clientii cu banii din conturi, partile nefiind dispuse sa renunte la partea lor de putere in tot acest mecanism.

Allowing the banks to form a cartel to collectively dictate terms to new business models and services would set a troubling precedent and delay the introduction of new, potentially disruptive technologies. Apple upholds very high security standards for our customers when they use Apple devices to make payments. Providing simple access to the NFC antenna by banking applications would fundamentally diminish the high level of security Apple aims to have on our devices.

Unfortunately, and based on their limited understanding of the offering, the [banks] perceive Apple Pay as a competitive threat. These banks want to maintain complete control over their customers. The present application is only the latest tactic employed by these competing banks to blunt Apple’s entry into the Australian market.