Apple Pay inhiba concurenta, conform australienilor

Apple Pay are parte de probleme destul de mari in Australia, trei dintre cele mai mari banci din tara depunand o plangere comuna la Comisia pentru Concurenta in ideea de a forta Apple sa participe la o serie de negocieri privind modalitatea de a instala sisteme terte de plati mobile direct de pe iPhone.

National Australia Bank (NAB), Commonwealth Bank of Australia si Westpac Banking Corp sunt cele trei banci in discutie, un reprezentand al tuturor trei declarand pentru presa ca restrictiile impuse de catre Apple pentru aplicatia Wallet privind instalarea de solutii terte de plati mobile reprezinta un comportament anticoncurential.

Prin aceasta cerere, cele trei banci intentioneaza sa le ceara autoritatilor sa oblige Apple sa intre in negocieri privind posibilitatea de a instala software tert pentru plati mobile in aplicatia Wallet, cei de la Apple restrictionand accesul pentru a forta utilizatorii sa foloseasca doar Apple Pay de pe propriile terminale.

Apple Pay este un ghimpe in coasta bancilor australiene

Practic, bancile vor sa oblige Apple sa le permita sa se foloseasca de chip-ul NFC din iPhone pentru ca aplicatiile lor sa poata face plati mobile, insa acest lucru nu se va intampla, deoarece Apple nu are deocamdata intentia de a deschide accesul la acest chip NFC pentru promovarea de sisteme terte de plati mobile.

Dorinta noastra este ca australienii sa aiba dreptul de a alege ce sistem de plati mobile doresc sa foloseasca. Daca plangerea noastra are succes, ea va aduce beneficii enorme pentru sistemul australian de plati mobile, inclusiv pentru programele de plati pentru mijloacele de transport in comun, biletele de avion, programele de loialitate din magazine si multe altele care urmeaza sa fie dezvoltate.

Adevarul este ca modul in care Apple restrictioneaza accesul la acest chip NFC inhiba dezvoltarea produselor concurentei, insa cei din Cupertino si-au gandit strategia exact in acest sens si din moment ce pana acum accesul la acest sistem nu a fost deocamdata facilitat, e putin probabil ca Apple sa-l deschida prea curand.

Realitatea este ca bancile australiene probabil nu sunt multumite de faptul ca Apple vine ca un intermediar pentru clienti si percepe un comision pentru platile mobile facute de catre utilizatori, scopul lor fiind de a incerca sa elimine Apple Pay si sa nu mai plateasca bani catre compania Apple.