Apple genereaza o crestere a preturilor vulnerabilitatilor pentru iOS

Saptamana aceasta compania Apple a initiat un program public prin care le ofera hackerilor, sau cercetatorilor in securitate informatica, posibilitatea de a castiga pana la 200.000 de dolari pentru divulgarea unor vulnerabilitati ale sistemului de operare iOS, aceasta fiind prima oara cand cei din Cupertino deschid un asemenea program.

Deocamdata doar cei invitati de catre Apple pot participa la acest program, iar sumele in sine nu sunt chiar atat de mari, in comparatie cu ceea ce se oferea pana acum, dar si in comparatie cu ceea ce au inceput sa ofere diverse alte companii pentru aceleasi tipuri de vulnerabilitati ale iOS.

Mai exact, daca Apple ofera maxim 200.000 de dolari pentru vulnerabilitati ale iOS, o companie numita Exodus Intelligence ofera 500.000 pentru acelasi tip de vulnerabilitati descoperite in sistemul de operare al celor din Cupertino, suma fiind mai mult decat dubla si cu siguranta mult, mult mai atractiva.

In imaginea de mai jos puteti vedea preturile promise de catre Exodus pentru diverse vulnerabilitati ale iOS, un exploit de tip zero-day fiind platit cu 500.000 de dolari, suma in sine fiind foarte mare pentru orice fel de hacker sau cercetator care nu castiga acesti bani decat dupa cativa ani de munca.

Vulnerabilitatile de tip zero-day sunt complet necunoscute pentru Apple si permit exploatarea totala a sistemului de operare, acesta fiind si motivul pentru care sunt atat de scumpe, ele fiind extrem de greu de descoperit, dar iata ca acum hackerii ai mai multe motive sa caute serios, mai ales ca iOS 10 are kernel necriptat.

exploit ios