Un nou tip de malware ataca OS X

Un nou tip de malware pentru OS X a fost descoperit de catre compania de securitate informatica Malwarebytes, aceasta afirmand ca utilizatorii atehnici ar putea fi extrem de usor pacaliti de catre acest software pentru a instala un program care sa le ofere acces hackerilor la calculatoarele lor.

Acest malware a fost descoperit de catre cei de la Malwarebytes pe pagina oficiala a aplicatiei Advanced Mac Cleaner, totul fiind un scam prin care utilizatorii sunt pacaliti sa instaleze o aplicatie care mai apoi preia control asupra Mac-ului si ii permite unui hacker sa acceseze datele de la distanta fara ca utilizatorul sa stie.

Utilizatorii sunt pacaliti sa instaleze o aplicatie numita Mac File Opener, aceasta avand o lista de peste 200 de tipuri de fisiere pe care le poate deschide, utilizatorul nestiind ca in realitate a instalat in Mac-ul sau o aplicatie foarte periculoasa care l-ar putea costa timp, bani si foarte multi nervi, in timp.

Dupa instalare, Mac File Opener deschide automat orice fel de fisiere pentru care nu exista in OS X o aplicatie compatibila cu ele, iar de acolo hackerii au acces direct la datele din respectivul Mac, insa utilizatorul nu stie ca in realitate cineva ii poate accesa calculatorul de la distanta pentru a lua orice din el.

Even more intriguing, this app didn’t have any apparent mechanism for being launched. It hadn’t been added to my login items. There wasn’t a new launch agent or daemon designed to load it. It simply seemed to be sitting there, doing nothing.

Desi acest malware este periculos, el trebuie instalat manual de catre utilizator, ignorand avertismentul Apple de a nu instala aplicatii din afara App Store, asa ca doar cei care nu stiu ce fac in realitate pe calculatorul lor ar putea instala o aplicatie de acest gen, plina cu malware.

malware mac os x