Astazi este ziua World Wide Web, 25 de ani de existenta

World Wide Web a implinit 25 de ani astazi, tehnologia fiind dezvoltata de catre un cercetator al CERN si oferita public la 23 august 1991.

Astazi in intreaga lume este sarbatorita ziua World Wide Web, sau Internaut Day, 25 de ani implinindu-se din 23 august 1991, cand a fost oferit accesul public la tehnologie. World Wide Web, sau www pe scurt, a devenit accesibil publicului larg la acea data, tehnologia fiind gandita de catre Tim Berners-Lee, cercetator al CERN, in Elvetia.

World Wide Web nu trebuie confundat cu reteaua de internet care face legatura intre calculatoare, www-ul fiind spatiul din acea retea in care se poate gasi informatia. In ziua de astazi www-ul nu mai este folosit atat de des pentru accesarea paginilor web, insa in 1991 era cea mai noua tehnologie care interconecta intreaga lume.

World Wide Web a luat initial fiinta in 1980, dupa ce Tim Berners-Lee a creat o baza de date in care a folosit hypertext pentru a interconecta diverse pagini cu date. A fost nevoie de inca un deceniu pentru ca tehnologia sa fie dezvoltata, in 1989 el propunand ideea unui sistem informational universal interconectat, combinand practic internetul cu hypertextul.

In 1990 acelasi cercetatori a creat HyperText Transfer Protocol, http pe scurt, HyperText Markup Language, HTML, Uniform Resource Identifier. URL, iar mai apoi primul server si primele pagini web. Un an mai tarziu publicul larg urma sa aiba acces la aceste tehnologii, iar de acolo internetul si www-ul a explodat in ceea ce accesati chiar in acest moment de pe calculator, smartphone, sau tableta.

In cei 25 de ani de existenta internetul s-a schimbat extrem de mult, iar website-urile au contribuit din plin la evolutia s-a, asa ca va fi interesant de vazut cum va arata totul peste inca 25 de ani.

ziua world wide web