Creatorul WhatsApp a vandut actiuni Facebook de 2.8 miliarde de dolari

Jan Koum este omul care a stat la baza crearii aplicatiei WhatsApp, cea mai populara aplicatie de mesagerie text, cu peste 1.1 miliarde de utilizatori activi lunar. In 2014 el si-a vandut compania care detina WhatsApp catre Facebook la o suma ce a ajuns in final la valoarea de 22 de miliarde de dolari, un pret colosal pentru o aplicatie de acest gen.

In schimbul cotei sale din compania WhatsApp, adica aproximativ 45%, el a primit 60 de milioane de actiuni Facebook, care valorau in 2014 10 miliarde de dolari. Pana in februarie 2016 el si-a pastrat actiunile, insa din acel punct el a inceput sa vanda gradual o parte dintre ele, scapand in final de 22  de milioane de actiuni in valoare de 2.8 miliarde de dolari.

La cele 60 de milioane de actiuni initiale s-au aduagat inca 6 milioane ca parte a unui bonus menit sa-l convinga sa ramana in companie, deci i-au mai ramas 46 de milioane de actiuni. De ce a vandut presedintele WhatsApp atat de multe actiuni nu stie nimeni, insa vorbim despre o suma foarte mare pe care a adunat-o el in urma vanzarii lor.

WhatsApp merge din ce in ce mai bine si aduna din ce in ce mai multi utilizatori, insa poate ca Jan Koum nu este multumit de ceea ce se intampla in cadrul companiei. Recent WhatsApp a anuntat ca va partaja numerele de telefon ale utilizatorilor cu Facebook, asta desi initial aplicatia a fost gandita pentru a proteja intimitatea utilizatorilor.

Daca facem o comparatie intre suma generat de Jan Koum din vanzarea acestor actiuni si cele 36 de milioane de dolari castigate de Tim Cook dintr-o actiune similara, observam ca diferenta este colosala. Totusi, daca despre Tim Cook se poate spune ca isi vinde actiunile deoarece perspectivele Apple pentru viitor sunt sumbre, ce se poate spune despre Jan Koum si actiunea sa ? Ca Facebook chiar va da faliment ?

Cel mai simplu raspuns este totusi acesta: Jan Koum se pregateste cel mai probabil sa plece din cadrul Facebook pentru a crea o alta companie sau a deveni investitor in altele.

whatsapp actiuni