Apple dezvolta un sistem de cartografiere 3D folosind lasere

0

Compania Apple dezvolta in momentul de fata un sistem avansat de cartografiere 3D care ar folosi lasere pentru a identifica obiectele si suprafetele din preajma unui iPhone. Mai exact, vorbim despre un sistem de lasere pe care cei de la Apple le-ar folosi pentru a crea o harta 3D a locatiei in care se afla un utilizator, totul direct din terminal.

Separat de datele preluate folosind aceste lasere din iPhone si o aplicatie speciala, Apple preia inclusiv informatii de la GPS, accelerometru si giroscop pentru a crea hartile. Vorbim despre harti 3D care sunt capabile sa afiseze si adancimea obiectelor din preajma noastra, asa ca vom avea o reprezentare destul de exacta a locatiei reale.

Spre deosebire de sistemele normale cu laser care masoara distanta dintre punctul de plecare si un singur obiect, cei de la Apple folosesc un senzor cu laser diferit care este capabil sa inregistreze date din multiple puncte. In aceasta idee, fie ca vorbim despre un perete fix, sau despre obiecte pozitionate intr-o camera, laserele vor putea cartografia cu exactitate pozitia lor, folosindu-se si de date inregistrat ein trecut.

Apple dezvolta un sistem de cartografiere 3D pentru iPhone folosind lasere

Datele inregistrate de catre laserele din iPhone sunt analizate de o aplicatie speciala, care le combina cu informatii furnizate de catre alti senzori ai terminalului, harta 3D fiind astfel creata. In brevetul de inventie care descrie acest sistem, Apple spune ca el poate fi folosit pentru a crea o harta 3D a unei camere, cu tot cu piesele de mobilier si obiectele de pe ele, spre exemplu.

“An electronic device may be provided with electronic components such as mapping circuitry for measuring distances, areas, volumes or other properties of objects in the surrounding environment of the device. The mapping circuitry may include a laser sensor and device position detection circuitry.”

Avand in vedere ca vorbim despre o tehnologie foarte complexa care este greu de dezvoltat si mai greu de implementat, nimeni nu stie cand ar putea ajunge ea in iPhone. Apple dezvolta foarte multe tehnologii si le breveteaza, insa putine dintre ele ajung sa fie folosite vreodata in produsele sale.

iphone laser cartografiere