JOLED – ecranul care leviteaza devine realitate

Daca asteptati de ceva vreme o adevarata inovatie pentru ecranele ce ne afiseaza imagini pe smartphone-uri, sau calculatoare, ei bine o tehnologie numita JOLED vine sa ne demonstreze ca inca mai exista domenii in care companiile dornice pot inova serios in ceea ce priveste tehnologia dezvoltata pentru utilizatorii din lumea intreaga.

In clipul video de mai jos puteti vedea un ecran care leviteaza, el fiind creat cu ajutorul tehnologiei JOLED< care ar putea fi populara in viitor. Spre deosebire de ecranele clasice, aici vorbim despre folosirea curentului electric si a sunetelor pentru a afisa imagini in plin aer fara ca un ecran clasic sa fie folosit in acest sens de catre creatorii tehnologiei.

Dezvoltata de catre cercetatori ai universitatilor din Sussex si Bristol, tehnologia JOLED permite folosirea undelor acustice si a campurilor de forta electrica pentru a crea acest ecran.

Researchers at the Universities of Sussex and Bristol have used soundwaves to lift many tiny objects at once before spinning and flipping them using electric force fields. Obiectele vizibile de catre ochiul uman sunt formate cu ajutorul unor nanoparticule tinute in loc, dar si in aer, folosind tehnicile prezentate mia sus.

Aceste nanoparticule au forma unor sfere care sunt tinute in aer folosind difuzoare utrasonice care creeaza un sunet de inalta intensitate ce nu poate fi auzit de catre urechea umana, dar care are suficient de multa foarta pentru a tine obiectele in aer si a le misca pentru a ne demonstra ca tehnologia este posibila.

“The pixels are levitated using a series of miniature ultrasound speakers that create high-pitched and high-intensity soundwaves that are inaudible but forceful enough to hold the spheres in place. This opens up a whole new design space, where computer and mobile displays extend into the 3D space above the screen. We’ve created displays in mid-air that are free-floating, where each pixel in the display can be rotated on the spot to show different colours and images.”