Apple vinde MacBook Pro fara protectie impotriva virusilor

Compania Apple vinde noile modele ale MacBook Pro cu Touch Bar fara protectie impotriva virusilor, sau cel putin aceasta este situatia pentru anumite modele primite de catre clienti. Mai exact, vorbim despre sistemul System Integrity Protection, SIP, care este dezactivat pe anumite unitati primite de catre clientii care le-au comandat de la companie.

Apple a implementat acest sistem inca din OS X El Capitan, el avand rolul de a proteja Mac-urile impotriva virusilor prin restrictionarea permisiunilor pe care utilizatorul root le are. Mai mult decat atat, el previne accesul neautorizat la fisierele si folderele protejate, astfel ca un virus nu ar putea prelua controlul asupra Mac-ului si nu s-ar putea raspandi.

System Integrity Protection, SIP, functioneaza in fundal, fara ca utilizatorul sa stie, si este activat automat pe Mac-urile care au OS X El Capitan, sau o versiune mai noua, mai putin noile MacBook Pro. Nimeni nu are o explicatie pentru faptul ca acest sistem este dezactivat, insa utilizatorii care nu il au activ sunt vulnerabili in fata atacurilor.

Nu se stie de ce exista intermitente in ceea ce priveste activarea acestui sistem pe noile MacBook Pro, o cauza clara a problemei neparand sa fi fost descoperita. Utilizatorii interesati pot verifica daca sistemul este activ prin tastarea comenzii csrutil status in aplicatia Terminal disponibila in sistemele de operare OS X sau macOS.

Apple este constienta de problema si cu siguranta o va rezolva intr-o actualizare a macOS.