CE finalizeaza legislatia pentru eliminarea roaming

Comisia Europeana a stabilit prevederile finale ale legislatiei prin care va elimina roaming in Europa din 15 iunie 2017.

29

Comisia Europeana este in proces de a finaliza legislatia in baza careia urmeaza sa fie eliminat complet roaming-ul in Europa incepand cu data de 15 iunie a anului 2017. Comisia Europeana a fost si ramane hotarata in initiativa de a elimina complet tarifele de roaming pentru telefonia mobila europeana, iar la jumatatea anului viitor totul se va definitiva.

In baza legislatiei care va fi impusa incepand cu 15 iunie 2016, clientii operatorilor de telefonie mobila vor putea beneficia oriunde in europa de tot ceea ce le ofera operatorul propriu in tara de origine. Mai exact, cu un abonament de telefonie mobila din Romania veti putea vorbi de oriunde altundeva din Europa fara taxe de roaming, veti putea naviga pe internet si nu doar atat.

Practic, roaming-ul dispare complet si oriunde in Europa ne-am afla, ne vom bucura de aceleasi beneficii precum in tara de origine, dar asta numai pentru telefonia mobila. Comisia Europeana numeste acest plan Roam like at Home, iar operatorii de telefonie mobila vor fi obligati sa renunte la suprataxele de roaming pentru clienti de la jumatatea anului viitor.

Dand un exemplu pentru aceasta legislatie, Comisia Europeana explica faptul ca pentru navigare pe internet se va aplica un pret standard de 0.85 eurocenti/MB de trafic de internet. In aceasta idee, cei care locuiesc in Marea Britanie, de exemplu, vor beneficia de mai mult trafic de internet decat restul europenilor cand calatoresc, deoarece lira are o valoare mai mare deact euro, dar asta doar cat Marea Britanie va mai face parte din UE.

“Example: with his €70 per month contract, Tim living in Netherlands gets unlimited calls, texts and data for his smartphone. When he travels abroad on holidays, he will have unlimited calls and text. For data, he will get twice the equivalent of €70 worth of data at the wholesale roaming data price cap, i.e. 0.85 cent/MB according to the Commission wholesale proposal, meaning more than 16 GB in this case. While roaming, he will get twice the volume he has paid for.”

Pentru a preveni abuzurile, Comisia Europeana va mai permite aplicarea unor taxe de roaming pentru anumiti clienti care folosesc in mod excesiv abonamente nelimitate in afara tarii de origine. Totusi, operatorii de telefonie mobila vor trebui sa anunte aceste persoane cu 14 zile inainte de a le aplica taxe de roaming, deci ele vor avea timp suficient sa gaseasca o oferta alternativa.

Mai multe detalii gasiti in aceasta declaratie de presa a Comisiei Europene.

comisia-europeana-elimina-roaming