De ce nu merge flash pe iPhone, adevaratul motiv

La mai bine de 6 ani de zile din momentul in care Steve Jobs publica un articol furios pe website-ul companiei Apple, iata ca astazi avem si o explicatie clara cu privire la motivul adevarat din cauza caruia iOS nu reda continut flash prin intermediul browserului Safari, asa cum se intampla in mai toate platformele mobile concurente celor de la Apple.

In 2010 Steve Jobs lista o varietate de motive din cauza carora flash nu va avea suport pe iPhone, insa realitatea este ca Apple a testat software-ul Adobe in propriile terminale. Acest lucru este perfect normal si de inteles, avand in vedere faptul ca o decizie de acest gen nu putea fi luata fara a analiza temeinic implicatiile sale pentru toata lumea.

Desi Steve Jobs nu a spus asta atunci, adevaratul motiv pentru care flash nu functioneaza pe iPhone a fost dezvaluit de catre un inginer care a lucrat la Apple pana in 2008. Conform acestuia, Steve Jobs nu credea ca Adobe este capabila sa rezolve problemele de securitate ale flash in timp util dupa descoperirea lor, lucru care este cat se poate de adevarat.

De ce nu merge flash pe iPhone, adevaratul motiv

Steve Jobs era suparat si din cauza faptului ca presedintele Adobe nu-i raspunde la telefoane, iar asa a inteles ca Adobe nu poate rezolva problemele flash pentru a oferi securitate ridicata pentru iPhone. Steve Jobs era convins ca problemele flash pot fi rezolvate prin software, insa in lipsa suportului de la Adobe, el a decis sa nu implementeze flash in Safari.

“In 2008, Apple tested support for Flash on iPhone. I personally used Pandora’s Flash client. He conceded that fixing bugs in the software were mere engineering problems. However, without an open dialog with Adobe, he couldn’t count on them do it..”

Desi lumea a ras de Steve Jobs si l-a criticat aspru pentru decizia de a nu oferi suport pentru flash in iPhone, tot ceea ce spunea el atunci era cunoscut de toti cei din Silicon Valley. Mai mult decat atat, acum toata lumea fuge de flash si-l dezactiveaza in browsere, asa ca in final tot Steve Jobs a avut dreptate cu privire la acest software.

flash-apple-steve-jobs